„Галъп“: На балотажа Радев ще вземе 55% от гласовете, за Цачева ще гласуват 45%

Кандидат-президентът на БСП Румен Радев увеличава преднината си пред претендента на ГЕРБ Цецка Цачева. Това показват данните от експресен сондаж на со

Кандидат-президентът на БСП Румен Радев увеличава преднината си пред претендента на ГЕРБ Цецка Цачева. Това показват данните от експресен сондаж на социологическата агенция „Галъп интернешънъл” от сряда. На база на данните, към момента може да се калкулира ориентировъчно съотношение от порядъка на 55 на 45% в полза на Румен Радев сред избралите кандидат, за които може да се очаква да гласуват.

Предстои да се разбере какви ще са събитията в последните дни. Затова и данните са най-вече отражение на моментните нагласи. На този етап е трудно да се калкулира ефектът на „Не подкрепям никого“ (доколкото то се употребява за пръв път в такива условия) , но анализът сочи, че заедно с него, картината към днешния момент изглежда, най-общо, като 51 на 40 на 9%, твърдят от „Галъп“.

Очакваната избирателна активност най-вероятно ще бъде под тази от последната неделя. Причините за това ще са две – достигнатите 4 милиона гласували на първия тур са своеобразен връх на активността и отчасти се дължат и на референдума. И второ – значителен брой поддръжници на отпаднали кандидати няма да подкрепят никого или няма да гласуват.

Емпирично не се потвърждава твърдението, че електоратът на ГЕРБ не е бил активен на първи тур. Напротив – регистрира се пределно участие – близо милион и двеста хиляди. Проблемът е, че близо 350 000 от тях не са подкрепили Цачева, а други кандидати.

Електоратите на Обединените патриоти и Веселин Марешки ще играят ключова роля на втори тур, но избирателите на Патриотите явно ще гласуват по съвест, а не по директива. Сондажът показва, че при излезлите да гласуват тази неделя патриоти гласуването се очаква да бъде в съотношение 3:1 в полза на Радев, а при избирателите на Марешки – почти 1:1, като много от тях няма да гласуват изобщо. Подкрепилите различни от БСП леви формации на първи тур ще гласуват масово за Радев, а привържениците на реформаторите ще гласуват в съотношение 2:3 за Цачева, като също голяма част от тях няма да отидат до урните или ще изберат опцията „Не подкрепям никого“.

Изследването измери нагласите на гласоподавателите по отношение на двамата кандидат-президенти през оценка на четири качества: честност, самостоятелност, лидерство, обаятелност. Генерал Радев има значителна преднина по отношение и на четирите, като разликата в оценката на избирателите е особено значима по отношение на самостоятелността и обаянието.

Всъщност вероятно това е и основната причина за неговия успех. Както и отговорът на въпроса „Кой би защитил по-добре интересите на България?” – 59 срещу 23 в полза на Радев.

 

70 процента от анкеританите смятат , че Румен Радев е честен човек. При Цачева процентът е 52.

 

78 процента от анкетираните са убедени, че Цецка Цачева не би била самостоятелна като държавен глава.

 

62 процента казват, че кандидат-президентът на ГЕРБ не е обаятелен човек, а 65% са отговорил с „да“ на подобен въпрос по отношение на Румен Радев.

 

На въпрос: „Изборът на Румен Радев за президент би ли застрашил националната идентичност за България и членството ни в НАТО, 71% от анкетираните отговарят с „не“.

 

59 процента казват, че при изостряне на кризата с бежанците и влошаване на отношенията ни с Турция Румен Радев би защитил по-добре интересите на България.

 

Сондажът е проведен сред 867 души. Възложен, проведен и финансиран от „Галъп интернешънъл болкан“. Проучването е проведено чрез използването на национална панелна извадка, която дава възможност да се проследят тенденциите в обществените нагласи.

COMMENTS

WORDPRESS: 0