"Газпром" размразява "Южен поток"?

"Газпром" размразява "Южен поток"?

"Газпром" размрази проекта за разширяване на газовата инфраструктура на юг. Това включва област на отменения проект "Южен поток", с което решение "Газ

„Газпром“ размрази проекта за разширяване на газовата инфраструктура на юг. Това включва област на отменения проект „Южен поток“, с което решение „Газпром“ реално го размразява.

„Взгляд“ посочва, че решението е било взето още в края на миналата година, но става известно едва сега с публикация на „Комерсант“, който посочва като мотив не нуждите на регионите, а възможното допълнително увеличаване на капацитета на „Турски поток“ и експортна дейност.

Според документите, с резолюция на директора на „Газпром“ Алексей Милер от 26 декември 2018 година се обявява търг за реализация в пълен обем на линейната част на газопровода Починки – Анапа (източен коридор).

Според „Газпром“ изграждането на линейната част „ще увеличи производителността на газопреносната система в посока към Краснодарския край, за да се гарантира нарастващото търсене на газ в региона и да се осигури надеждно количество налягане в хранилището на Северен Кавказ.

Въпреки това, публикацията отбелязва, че капацитетът на новата тръба очевидно надхвърля задачата за газификация на съседни региони, а и увеличение на търсенето на газ в тези региони определено намалява в последните години.

Според източници единствената разумна причина за възобновяването на този проект е да се подготви за увеличаване капацитетът на „Турския поток“, за който и първоначално бе проектиран участъкът Починика – Анапа и по този начин да се компенсира замразяването на „Южен поток“.

„Комерсант“ обаче допълва и че изграждането както на „Северен поток“ 2, така и на „Турски поток“, дори и заедно няма да могат да компенсират напълно „Газпром“ и да позволят на Русия напълно да се откаже от транзита на газ през Украйна.

Русия се отказа от проекта „Южен поток“, който минаваше по дъното на Черно море, в края на 2014 г. Тогава руските издания лансираха версиите, че Русия е бил принудена да се откаже, заради ограниченията, които поставя Европейската комисия, включително и това, че България подрива работата по проекта. Имаше и версия, че отказа от проекта се дължи на натиск от страна на САЩ.

Нееднократно след това се повдигаше темата за възможното възкресение на проекта, като това стана особено актуално в края на 2015 и началото на 2016 година, когато отношенията между Русия и Турция рязко се влошиха. Към момента актуален у нас е проектът за продължаване на „Турски поток“ през България.

COMMENTS

WORDPRESS: 0