В хотелите по Черноморието ще разчитат на работна ръка от чужбина

Чакат се над 5400 сезонни работници от страни извън ЕС Заради недостига на работна ръка и това лято хотелите по Черноморието ще разчитат на чужд

Чакат се над 5400 сезонни работници от страни извън ЕС

Заради недостига на работна ръка и това лято хотелите по Черноморието ще разчитат на чужди кадри.

Най-много сезонни работници от страни извън Европейския съюз ресорният министър Николина Ангелкова очаква от  Украйна, Беларус и Молдова.

Има засилен интерес също от Филипини, Тайланд и Индонезия, призна тя.

През миналата година са били наети около 3400 сезонни работници от трети страни, като през тази година се очаква техният брой да достигне около 5400 – по предварителна информация от работодателите.

Основно заявленията са от курортите „Албена“, „Златни пясъци“ и „Слънчев бряг“.

Ангелкова каза, че по време на вчерашната си среща с външния министър Екатерина Захариева са се разбрали до две седмици да бъдат готови с конкретни предложения по повод на разрешенията за пребиваване на сезонни работници от трети страни в туризма у нас.

Идеята е да се увеличи разрешението им за пребиваване в България от 90 дни на 180 дни, за да могат да работят през целия сезон.

„Това ще подпомогне не само работодателите в туристическия сектор, но и всички останали, които искат да наемат сезонни работници от страни извън Европейския съюз“, каза Ангелкова, цитирана от БТА.

Според нея се очаква и тази година да бъде изключително успешна за туризма в България. За първите три месеца страната ни е била посетена от 1 200 000 чуждестранни туристи, което е с около 12 процента повече спрямо същия период на миналата година.

Ангелкова съобщи, че в Русе днес ще се състои и шестото заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма, който е консултативен орган към министъра на туризма.