В новогодишната нощ горя домът за сираци на отец Иван в Нови хан

При инцидента няма пострадали, децата и живеещите там са били евакуирани навреме   Горял е домът за сираци „Св. Николай” на отец Иван в Но

При инцидента няма пострадали, децата и живеещите там са били евакуирани навреме

 

Горял е домът за сираци „Св. Николай” на отец Иван в Нови хан, съобщиха във фейсбук групата „Да подкрепим отец Иван от Нови хан в благородната му мисия”, предава Фокус.

При инцидента няма пострадали – децата и живеещите там са били евакуирани навреме. Сградата е горяла през нощта, като за погасяването й са се отзовали три пожарникарски автомобила.

„Изгоря част на една сграда. Стаите са поразени“, сподели пред ПИК отецът. Една камина предизвика пожара. От комина тръгнаха нещата. Случи се към 19 часа вчера вечерта. Закарах децата на две-три места – в Доганово има, в София“, поясни той.

За съжаление, последиците от огнената стихия са сериозни. „Пораженията са големи. Ще трябва поне един месец, докато се пооправят нещата – покрив и всичко. Това, което е изгоряло, паднало долу, трябва да се изчисти. Много работа има!“, каза отец Иван.

Свещеникът не скри, че имат нужда от помощ – и от работна ръка, и от средства: „Доста пари ще трябват. Покривът е изгорял, трябва всичко да се махне и да се направи нов. Добре дошло ще е всеки да помогне с каквото може“.

„Важното е, че няма пострадали и че децата са добре. И не трябва да бъдем суеверни. Трябва да бъдем оптимисти! Всичко ще си тръгне нормално. Както е било, така ще си върви пак. Ще се отстранят щетите и всичко ще си дойде на мястото“, заяви още отец Иван.

Огънят пламнал малко преди полунощ в една от постройките. Три екипа пожарникари са се отзовали на сигнала и огънят е бил потушен за няколко часа.

Подслон ще има за всички обитатели на приюта. Деца ще бъдат настанени при близки и приятели на отеца.

„Голяма част от сградата е изпепелена”, посочват в социалната мрежа. Децата са били настанени на различни места при близки на отец Иван в София, Елин Пелин, с. Доганово. Строителна бригада от Монтана днес ще започне възстановителни дейности. Все още не се знае причина за пожара.