„Вяра“ на Вапцаров на матурата, за седмокласниците – роман на Нушич

Интерпретативно съчинение или есе по стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров пишат дванадесетокласниците на днешната матура по български език и лите

Интерпретативно съчинение или есе по стихотворението „Вяра“ на Никола Вапцаров пишат дванадесетокласниците на днешната матура по български език и литература. Формулировката на темата ще стане ясна малко по-късно, защото изпитът още продължава, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

„Вяра“ е част от стихосбирка „Моторни песни“ на Вапцаров и е едно от последните изучавани произведения в 12 клас. Зрелостниците имат на разположение 120 минути за работата си по интерпретативното съчинение или есето.

На националното външно оценяване за 7-ми клас пък се падна преразказ върху откъс от романа „Седем хайдути и едно магаре“ на Бранислав Нушич.

След 16.00 ч. на сайта на Министерството на образованието ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.

Общо 55 190 зрелостници са заявили желание за участие днес в първия държавен зрелостен изпит по български език и литература, който ще се състои в 651 училища, в над 4200 класни стаи, като в в него ще участват 10 100 квестори. За втора поредна година изпитът е в три модула, за да се намалят възможностите за преписване или за изтичане на информация от изпита.

Рано сутрин журналистката от в. „Монитор“ Стела Маринова бе определена чрез жребий от заместник-министър Таня Михайлова да генерира теста по български език и литература за държавния зрелостен изпит. Като пожела късмет на учениците, тя натисна клавиша и избра комбинация от въпроси и темата за 41.

Заместник-министърът призова зрелостниците да не се притесняват, да спазват изискванията, да са максимално честни, да работят по всички модули и да положат усилия, за да покажат всичко, което са научили.

Изпитът започна в 8.00 часа и е с продължиштелност 4 астрономически часа, като за зрелостниците със специални образователни потребности той е 6 часа. Зрелостниците трябваше да заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа, да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия модул.

В 9 часа беше изтеглен Вариант II за първото национално външно оценяване на седмокласниците по български език и литература от Юлиян Лазаров, репортер от Военен ТВ Канал.

Изпитът започва в 10.00 часа и се състои от два модула. Първият модул е с продължителност 60 минути и включва въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият е 90 минути и в него учениците ще правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача. За учениците със специални образователни потребности има предвидено допълнително време за работа.

Резултатите от националното външно оценяване ще бъдат обявени до 6 юни 2018 г., а резултатите от държавните зрелостни изпити – до 13 юни 2018 г.