Вървим към нови избори! ИТН удари ДБ и ИБНИ, министър Василев обвинен в кражба на интелектуална собственост

Вървим към нови избори! ИТН удари ДБ и ИБНИ, министър Василев обвинен в кражба на интелектуална собственост

Шансовете да се сформира правителство намаляват с всеки изминал ден. Тази сутрин „Има такъв народ“ (ИТН) предприе жесток контраудар срещу „Демократичн

Шансовете да се сформира правителство намаляват с всеки изминал ден. Тази сутрин „Има такъв народ“ (ИТН) предприе жесток контраудар срещу „Демократична България“ (ДБ)и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБНИ), които предния ден се обединиха срещу партията на Слави Трифонов, за да й предявят нови изисквания в замяна на парламентарната си подкрепа.

В изявление от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов нападна служебния министър на финансите Асен Василев, когото другите две формации предлагат за участие в бъдещото редовно правителство, и го обвини в кражба на интелектуална собственост. Йорданов даде това като негативен пример за кадровата политика на двете коалиции, с които досега преговаряше.

Странното е, че той изважда тези твърдения сега, след като само доскоро партията му опита да вербува Василев за член на проектокабинета си. За отбелязване е, че по-рано сутринта Йордан Цонев от ДПС обяви, че движението няма да застане зад правителство, което включва министри от служебния кабинет.

Компроматът

В началото Йорданов изрази изненада от внезапната загриженост на „Демократична България“ за състава на бъдещото правителство и от подкрепата на десницата за трима служебни министри – Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. За да подкрепи съмненията си в тяхната „експертиза и морална чистота“, зам.-шефът на ИТН разказа следната история.

Асен Василев е работил като изпълнителен директор на фирмата Lesno.com, която се е занимавала с продажба на самолетни билети. Заради лошо управление инвеститор, който дотогава е вложил милиони в компанията, твърди Йорданов, се оттегля през 2009 г., а Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца по-късно го изисква обратно, като по този начин я фалира. С програмистите от фирмата Василев основава друга, която започва да развива абсолютно същата дейност като предната.

Това е довело до съдебни дела в Амстердам, Лондон и САЩ. „В процеса на делото, което се води в Лондон, съдебно-техническа експертиза доказва, че новият продукт на Everbread на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев“, обяви Йорданов под одобрителните възгласи на депутатите от ГЕРБ и ДПС. Адвокатите на Василев в Лондон постигат извънсъдебно споразумение за обезщетение в размер на няколко милиона долара, като признават факта на откраднатата интелектуална собственост, посочи зам.-шефът на ИТН.

Заканата

От този момент Йорданов атакува пряко лидерите на ДБ и ИБГНИ. „Ние отскоро сме политици и вече абсолютно разбираме, че политиката е мръсна игра, но тя е такава, само ако се играе от мръсни хора. Вие вероятно не сте разбрали, че ние няма да играем по вашите правила. Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова – вие явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото вие водите нещата към следващи избори.“ А накрая се закани: „Ако продължавате така, това ще се случи и вие ще сте виновни.“ И слезе от трибуната, отново сподирен от ръкоплясканията на депутатите от ГЕРБ и ДПС. Хората на Борисов се възползваха от случая малко по-късно, за да поискат от Василев, който пристигна в пленарната зала за изслушване, да даде обяснения.

Източник: „Сега“

COMMENTS

WORDPRESS: 0