Външно министерство предупреждава българските граждани, на които предстои да пътуват със самолет до и от Италия

Във връзка с отменения полет на авиокомпания "Райънер" от Рим, засегнал десетки български граждани, и след проверка на посолството на Република Бълг

Във връзка с отменения полет на авиокомпания „Райънер“ от Рим, засегнал десетки български граждани, и след проверка на посолството на Република България в Италия, информираме, че общият брой на пътници с отменени полети на 8 май заради стачките в страната е 20 000 души, съобщиха от Външно министерство.

Повече от 100 полета между Италия и Обединеното кралство бяха отменени заради стачката на контрольорите на въздушния трафик и наземния персонал. Докато междуконтиненталните полети до и от Италия, както и до италианските острови остават незасегнати от стачните действия, много от пътуванията на къси разстояния са забавени или отменени.

„Райънер“, която превозва най-много пътници до и от италианските летища в сравнение с другите превозвачи, отмени десетки полети, включително до и от Бергамо (Милано).

180 българи се оказаха блокирани на летище „Чампино“ край Рим на 8 май, след като нискотарифната авиокомпания „Райънер“ отмени полета им в последния момент, без да осигури приемлива алтернатива. Други близо 200 души пък останаха на летище Тревизо до Венеция, отново заради проблем с полет на „Райънер“.

Италианският национален превозвач AlItalia отмени общо 230 полета за Европа, между които шест между Лондон и Милано, както и четири между Лондон и Рим.

British Airways 38 полета между лондонските летища и Италия, включително 14 до Милано. Авиокомпанията изрази намерение да използва по-големи самолети, където е възможно, за да обслужат засегнатите клиенти и намалят нивото на напрежение.

Призоваваме българските граждани, на които предстои да пътуват със самолет до и от Италия, както и в самата страна, да се информират своевременно за актуалната обстановка. При възникване на необходимост от консулско съдействие, можете да се обърнете към консулската служба в Рим на тел. (+39) 06 360 04367 или към генералното консулство на България в Милано съответно на тел. (+39) 02 849 42941 и 00393337826043 при спешни случаи.