Вълчев: Външното оценяване за 4 и 10 клас няма да отпадне

„Изпитите са част от процеса на образование - и външното, и вътрешното оценяване. Те мотивират и карат учениците да учат. Лесно може да се плъзн

„Изпитите са част от процеса на образование – и външното, и вътрешното оценяване. Те мотивират и карат учениците да учат. Лесно може да се плъзнем по линията на образователния популизъм“. Така коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев предложението на омбудсмана за отпадане на външното оценяване в 4 и 10 клас.

По думите му целта на образованието е да направи децата знаещи и можещи.

„Да, изпитите и образованието днес са стрес, но от дистанцията на времето са полезни. Обмудсманът трябва да прави разлика между обществения интерес и интереса на жалбоподателите, а той е децата да учат“, категоричен бе министърът.

Той съобщи, че към днешна дата няма изоставане в тематичното разпределение, но въпреки това ще бъде направен анализ и е възможно да отпаднат две теми. Това обаче не е от толкова голямо значение, защото се оценяват знания, които са натрупани за 7,10, 12 години, каза Вълчев.

По думите му е направена много по-важно крачка – към мерене на функционалност на знанията:

„Повече от въпросите няма да изискват заучаване, ще изискват осмисляне, интелигентност, способност за решаване на проблеми, свързване на знанията. Що се отнася до натрупаните дефицити, това още повече ни дава основание да направим изпитите тази година, за да измерим тези дефицити. Целта на външното оценяване не е да накажем някого, а да дадем обективна оценка за знанията и пропуските и най-добрият начин това да се случи е чрез външното оценяване“, категоричен бе Красимир Вълчев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0