Втори българин почина от коронавирус, 30 българи са заразени

Втори българин почина от коронавирус, 30 българи са заразени

В института „Пирогов“ почина и мъжът на 66-годишната жена, която бе първата жертва на коронавируса в Бълария. На редовния си брифинг тази сутрин генер

В института „Пирогов“ почина и мъжът на 66-годишната жена, която бе първата жертва на коронавируса в Бълария. На редовния си брифинг тази сутрин генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и на Националния оперативен щаб за борба със заболяването, беше обявил, че състоянието на 74-годишния пациент нито се подобрява, нито се влошава. Той е страдал от тежки хронични белодробни проблеми. Така починалите в резултат на усложнения от коронавирус у нас стават двама.
Иначе броят на заразените е непроменен от снощи – към 8.00 ч. на 14 март в България има 30 болни от коронавирус. 8 са новите случаи, доказани вчера след провеждане на лабораторни изследвания. За 7 от тях Мутафчийски съобщи на брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет в петък. Осмият потвърден случай беше оповестен от Националната референта лаборатория.
Мутафчийски коментира профила на новозаболелите: „Възрастовата характеристика на заболелите е пъстра. Най-младият заразен е на 24 години, а най-възрастният на 80 години. Той е настанен в Института „Пирогов“ от болница „Свети Наум“. В момента се установяват контактните лица на заболелите. От установените вчера болни пациенти трима са хоспитализирани в болници, останалите са с леки или много леки симптоми и са в домашни условия под карантина“. В Плевен болните са вече трима, но нямат връзка помежду си. Други 6-има са настанени във ВМА. От всички 30 заразени, десетима нямат никакви симптоми.
От вчера на сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикувана актуална информация за потвърдените у нас случаи на COVID-19.
България е на прага на избухване на броя на случаите от заразени с коронавирус, пикът предстои. Целта е епидемията да протича по-бавно и да намалим натиска върху здравната система. Това коментира в парламента ръководителят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски по повод решението за въвеждане на извънредното предложение. Според Мутафчийски в България случаите започват да се появяват масово и да не са обвързани един с друг, което прави ключово поведението на гражданите. „Само 11 лица от регистрираните са свързани с първата двойка, приета в „Пирогов“. Имаме три гнезда на инфекция, които са абсолютно независими едно от друго – това е в Плевен, Габрово, в София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг“, коментира ген. Мутафчийски.
„Дали ще бъде другата седмица или по-другата, не мога да кажа, но това предстои. При по-бавно протичане на епидемия, това ще намали натиска върху здравната система. Ние хубаво знаем, имаме 740 инфекциозни легла, можем да ги увеличим на 1400, но средно погледнато на населението то няма да става изцяло в цялата държава, ще става на огнища“, допълни още Мутафчийски.
От критично значение е гражданите, поставени под карантина, да не я нарушават, изтъкват от щаба. Ген. Мутафчийски даде за пример други държави, в които нарушаването на карантината се наказва със затвор и предупреди хората да сигнализират, ако станат свидетели на такива случаи. Мутафчийски посъветва и хората, които нямат маски, да си ушият сами. „Една ушита вкъщи трипластова маска е 10 пъти по-ефективна от хирургическите маски, които се продават в аптеките“, коментира ръководителят на щаба. Мутафчийски. Според него все повече граждани реагират адекватно и не се събират на обществени места. „Артистите казват: Дори да ни разрешите, няма да изнасяме спектакли. Това е събуждане на правилните усещания. Не се колебая, че ще има правилно разбиране. Детайлите не са ми ясни, но посоката е вярна“, каза той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0