Всяко четвърто дете отива на училище със страх, че може да му се случи нещо

За да се преборим с това, трябва да създадем такава образователна система и такава система за помощ, която адекватно да може да обхваща децата от на

За да се преборим с това, трябва да създадем такава образователна система и такава система за помощ, която адекватно да може да обхваща децата от най-ранна възраст

„Всяко четвърто дете в България отива всяка сутрин на училище със страха и напрежението, че може да му се случи нещо“. Това заяви психологът Иван Игов във връзка със случаите на агресия и насилие от страна на младежи и мерките за справяне с проблема.

„Хубавата новина е, че всъщност ние ставаме по-чувствителни към тези теми. Статистиката показва, че в последните 5-6 години нещата не са се променили. Но лошата новина е, че остават в много висок процент. Тормозът, който е висшата форма на насилие и означава, че едно дете е подложено на насилие поне веднъж седмично, остава висок. В България той е между 25 и 27%, което означава, че всяко четвърто дете отива всяка сутрин на училище със страха и напрежението, че може да му се случи нещо“, каза още  Игов в интервю за агенция Фокус.

„Това, което е още по-неприятното е, че случаите започнаха да стават по-драматични, включително и убийства, които са извършени от непълнолетни и случаи, които се записват и след това пускат в социалните мрежи. Все повече се повиша процентът на насилието в интернет чрез социални мрежи и мобилна телефония. Така че като цяло бройката на тези случаи не е станала кой знае колко висока, но те започват наистина да стават обществена заплаха, защото много деца отиват на училище със страх, а властите, както и цялото общество сякаш няма механизма да се справи с това“, допълни още експертът.

Психологът отчете, че агресорите започват да се хвалят с това, което правят, без да имат чувството за вина или чувството, че извършват проява, която е в разрез с обществените порядки.

„Интернет започва все повече и повече да се превръща в място, където децата се опитват да покажат своята индивидуалност и своето различие. Докато едно време можеше да се похвалиш само на приятелите, на съучениците, сега можеш да се похвалиш на целия свят, когато пуснеш нещо такова. Но липсата на чувствителност към това, че този клип показва мъчение, страдание на друго дете наистина е обезпокоителна тенденция, което означава, че чувството на емпатия, чувството на съпричастност в децата започва да закърнява“, отбеляза Иван Игов.

Игов припомни, че независимо дали едно дете е насилник или обект на насилие в училище, при всички случаи, ние смятаме, че това дете е жертва.

„При всички случаи родителите, учителите и възрастните, които се сблъскват с това, трябва да насочат детето към специалист, към човек, който може да му помогне“, посочи Игов. Той подчерта, че търсенето на терапевтична помощ при прояви на агресия от подрастващите е задължителна, защото фактите показват, че децата- насилници в училище след това имат два пъти по-често проблеми със закона, отколкото останалите.

„Тоест ние си отглеждаме бъдещите насилници днес, ако не им обърнем внимание, но не с наказание, а като погледнем на тези деца като на жертви. На жертви на нашето общество, което ги е научило на насилие“, коментира той, като отбеляза, че по данни на неправителствените организации в една трета от семействата в България се наблюдават форми на насилие.

„Ясно е, че тези деца виждат това от най-ранното си детство. Виждат, че когато искат нещо или искат да се покажат, или искат да бъдат интересни, трябва да го направят, като издевателстват върху някой друг. А за да се преборим с това, трябва да създадем такава образователна система и такава система за помощ, която адекватно да може да обхваща децата от най-ранна възраст и след това да им помага да стават добри граждани“, твърди още психологът.