ВСС реши да продължи процедурата за избора на Гешев, гласуването показа – той ще получи пак 20 гласа

ВСС реши да продължи процедурата за избор на главен прокурор и да гласува повторно избора на Иван Гешев за приемник на Сотир Цацаров. С 20 г

ВСС реши да продължи процедурата за избор на главен прокурор и да гласува повторно избора на Иван Гешев за приемник на Сотир Цацаров.

С 20 гласа „за“ – с колкото бе избран Гешев първия път, ВСС реши да продължи настоящата процедура.  

Преди гласуването министър Данаил Кирилов акцентира върху текста в Конституцията, който казва „Повторно гласуване“ – това означава защита на кандидата. Той има право да бъде гласуван отново. И ако не получи достатъчна подкрепа – изискуемото квалифицирано мнозинство, да се премине към нов кандидат и процедура, категоричен бе той.

Магистратите спориха как точно да бъде формулирано решението им и дали първо да се прекрати процедурата или едновременно да се гласуват два варианта – „за“ или „против“ продължаване настоящата процедура и „за“ или „против“ откриване на нова.

Системата позволява това, стана ясно след съмнения за техническите възможности свързани с гласуването. Членовете на ВСС първо гласуваха кой от двата варианта да изберат, наречени „Машева“ и „Дишева“ според предложилите ги магистрати. Трима подкрепиха Дишева, за Машева гласуваха 20.

Гласувам против и двата варианта, обяви Керелска.

Така членовете на ВСС решиха да гласуват за или против продължаване на настоящата процедура. 

При това положение се продължава по дневния ред с точка втора и номинацията на Иван Гешев ще бъде прегласувана. „Против“ гласуваха председателят на ВКС Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова, които смятат, че процедурата трябва да започне отначало. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0