Всички получени до момента ваксини на AstraZeneca ще се слагат като първа доза

Всички доставени количества от ваксината на AstraZeneca ще се използват за поставяне на първа доза, реши Съветът на Националния ваксинационен ща

Всички доставени количества от ваксината на AstraZeneca ще се използват за поставяне на първа доза, реши Съветът на Националния ваксинационен щаб.

По този начин ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес, твърдят от здравното министерство.

От щаба ще препоръчат на медицинските специалисти да поставят втората доза от ваксината десет седмици след първата – съгласно възможностите, които дава кратката характеристика на продукта.

Членовете на ваксинационния щаб изразиха мнение, че оксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани на и над 18-годишна възраст.

Отложената поради лоши метеорологични условия днес доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech се очаква да пристигне у нас в средата на седмицата.

Имунизирането на попадащите във втора и трета фаза от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 ще се извършва паралелно.

На членовете на Централната избирателна комисия, на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на плана, ще бъде предложена ваксината на Pfizer/BioNTech. По този начин се гарантира завършването на имунизацията с две дози от ваксината, а от друга страна – до изборния ден ангажираните с провеждането на изборите да бъдат максимално защитени от вируса, твърдят от здравното министерство.

Застъпването на фазите дава възможност българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от плана. Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за „служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности“, посочиха от щаба.

Трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ Козлодуй, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н.

Краят на третата фаза от Националния план за ваксиниране ще бъде застъпен с началото на четвъртата. В тази фаза обхванати с имунизация ще бъдат „възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в това число имунокомпрометирани или лица с вторични имунни дефицити“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0