Всеки пети българин има затруднения при връщането на заемите си

Всеки пети българин има затруднения при връщането на заемите си

Всеки пети българин казва, че ще изпитва затруднение при връщането на заемите си, дори когато става въпрос за връщане на заеми на приятели или членове

Всеки пети българин казва, че ще изпитва затруднение при връщането на заемите си, дори когато става въпрос за връщане на заеми на приятели или членове от семейството. В същото време кредитните консултанти отчитат рекордни нива при теглените ипотечни кредити.

Миналата година промени по много начини живота ни. Имаше промяна на потребителските ни навици, на начина, по който харчим и спестяваме, както и на начина, по който изплащаме задълженията си. Ситуацията постави на изпитание много български семейства. Това се отрази и на семейния бюджет, коментира в рубриката „Чети етикета“ Райна Миткова, представител на една от най-големите компании за финансови вземания. Те правят проучване в пет страни, сред които и България. Оказва се, че най-големите разходи са за покриване на основните битови нужди. Другото перо е ползването на медицински услуги, най-вече насочени към частното здравеопазване, а третото е заплащане на разходи за дома – ипотека или наем.

У нас данните показват, че 32% от хората са изтеглили кредит заради COVID кризата. Тези пари са отишли за покриване на основни разходи, каквито са тези за жилището и сметките, а другите – за лечение, поясни Миткова. Всеки пети българин споделя, че ще има затруднение в изплащането на заемите си не само към банките, а и към близките си, от които са взимали пари.

Данните показват, че близо 9 млрд. лв. са кредитите, които хората са разсрочили по някакъв начин заради ситуацията – т. нар. банков мораториум, който даде глътка въздух. Дали ще се сбъднат негативните прогнози за 20% от тях да изпаднат в просрочие, ще е ясно в края на годината, обясни Райна Миткова. Според нея тази цифра ще е по-малка, тъй като нивото на безработицата отново се е върнало на това от преди кризата. Това означава, че хората са успели по някакъв начин да печелят отново. Според проучването се оказва, че най-засегнати са самотните родители – 43%.

В секторите, в които няма проблеми заради коронавирус кризата, има голям интерес към покупката на имот с ипотечен кредит. При потребителските кредити също има сериозни ръстове, каза кредитният консултант Тихомир Тошев. Хората, които са активни на пазара в момента, освен че са в незасегнатите сектори, са хората само в големите градове, където нивата на доходите са значително по-високи. Тези хора правят такива рекорди. Сравнявайки с 2020 г. тази година само през февруари е имало по-малък обем. Това са милиони левове изтеглени ипотеки през месеците, обясни Тошев. Този април е рекордният по отношение на отпуснати кредити – ръстът спрямо миналата година е със 70%.

Това се дължи на факта, че сектори като информационните технологии, фармацията и енергетиката в момента са във възход и доходите дори се повишават. Безработицата вече е само 4,4% и икономиката започва да диша. Очаква се ръст на БВП, доходите са стабилни и хората са спокойни. Комбинирано с ниските лихви на ипотечните кредити мотивира хората да излязат на пазара, поясни още кредитният консултант.

България има около 2,5 милиона работещи хора, а изтеглените ипотечни кредити в цялата страна са само 170 000. Ипотечното кредитиране е много малко у нас, коментира Тошев. Според него тепърва младите хора ще започнат да теглят пари.

COMMENTS

WORDPRESS: 0