Войната започна! САЩ, Великобритания и Франция удариха Сирия! Изстреляни са 30 ракети, има 3-ма ранени

Войната започна! САЩ извършиха въздушни удари по Сирия, във военните действия срещу режима на Башар Асад се включиха Франция и Великобритания, предава

Войната започна! САЩ извършиха въздушни удари по Сирия, във военните действия срещу режима на Башар Асад се включиха Франция и Великобритания, предават световните агенции.

Към 4 часа призори са били ударени три цели, свързани със сирийската програма за химически оръжия, едната близо до Дамаск.

Въздушните атаки са отговорът на САЩ за използването на химическо оръжие от режима на Асад. Припомняме, че на 7 април в сирийския град Дума химическо оръжие отне живота на най-малко 40 цивилни граждани.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че в Сирия е започнала съвместна операция на Съединените щати, Великобритания и Франция. „Тя е насочена към „престъпния“ режим на президента Башар Асад“, посочи Доналд Тръмп на пресконференция в Белия дом. „Преди малко заповядах на въоръжените сили на Съединените щати да започнат удари срещу конкретни цели, свързвани с възможностите за създаване на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад“, заяви в обръщение към нацията Тръмп.

Анатолий Антонов, руски посланик в САЩ, направи изявление във Facebook в отговор на ракетните удари в Сирия. Той обвинява Запада в извършването на „предварително разработен сценарий“.

Ще има „последствия“, а отговорността за тях е във Вашингтон, Лондон и Париж, предупреждава дипломатът.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази подкрепата си към въздушните удари в Сирия, предава AFP. „Подкрепям действията, предприети от САЩ, Великобритания и Франция. Това ще намали възможностите на сирийския режим занапред да атакува народа на Сирия с химическо оръжие“, пише в официално заявление на генералния секретар.

Сирийската държавна телевизия съобщи за 30 изстреляни ракети, ранени били 3-ма цивилни.