Вкарват турска певица в затвора – обидила Ердоган с песен

Известна турска певица бе осъдена на 10 месеца затвор за обида на президента Реджеп Ердоган по време на изпълнение през 2016 г, предадоха агенциите, ц

Известна турска певица бе осъдена на 10 месеца затвор за обида на президента Реджеп Ердоган по време на изпълнение през 2016 г, предадоха агенциите, цитирайки в. „Хюриет“. Зухал Олджай бе обвинена, че променила текста на една от песните си, като вкарала името на Ердоган в нея и докато пеела, го съпроводила с обиден жест с ръка.
Видеозапис от изпълнението показа, че промененият текст е следният: „Реджеп Тайип Ердоган, всичко е празно, всичко е лъжа, животът ще свърши някой ден и ще кажеш: Аз имах мечта“.
В показанията си Олджай отхвърли обвиненията, казвайки, че използвала името на Ердоган, защото пасвало на римата и нямала „скрити или други мотиви, целящи обида“. А жестът й с ръка бил насочен към човек от публиката.
Певицата и преди е наказвана – с глоба от 10 620 лири ($2708) за обида на чиновник през 2010 г., посочва държавната Анадолската агенция.
Обидата на президента в Турция е престъпление, което се наказва с до 4 години затвор.