Вицепремиерът Каракачанов прати сигнал до главния прокурор за опасни сдружения, наследници на ОМО – Илинден

Вицепремиерът по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов подаде сигнал до главния прокурор за опити за създаване на македонско малцин

Вицепремиерът по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов подаде сигнал до главния прокурор за опити за създаване на македонско малцинство в България, съобщават от ВМРО.

Според съобщението опасната дейност се извършва от две НПО-та – Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права и Антични македонци, регистрирани в Благоевград. В уставите им са записани цели и задачи, сходни със забранената от Конституционния съд партия „ОМО – Илинден – ПИРИН“. Сред учредителите на едното сдружение фигурират и имена от ръководството на въпросната организация. И двете сдружения са регистрирани за извършване на дейност в частна полза.

Това накара вицепремиерът Каракачанов да поиска от главния прокурор прекратяване регистрацията на двете сдружения. Такава възможност има съгласно разпоредбите на чл. 13 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел, пишат от ВМРО.

НПО-тата са регистрирани през август. В мотивите си учредителите са заявили, че ще осъществяват дейност за подкрепа в различни насоки на „македонското малцинство“ в Република България.

В мотивите на сигнала Каракачанов посочва, че сдруженията имат опасни сходства с дейността на „ОМО – Илинден – ПИРИН“, опасни пропагандни дейности, които открито водят към сепаратизъм и формиране на малцинство, което е в противовес с Конституцията на Република България.

COMMENTS

WORDPRESS: 0