Вицепремиерът: Законът за хазарта ще мине подкрепят го и ГЕРБ, и БСП

Законът за хазарта ще мине – подкрепят го и ГЕРБ, и БСП, заяви в парламента вицепремиерът Валери Симеонов, след като се срещна последователно с лиде

Законът за хазарта ще мине – подкрепят го и ГЕРБ, и БСП, заяви в парламента вицепремиерът Валери Симеонов, след като се срещна последователно с лидерите на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

Симеонов предлага и да се либерализира режимът за пушене, което не срещнало подкрепата на ГЕРБ. А лидерът на БСП Корнелия Нинова го информирала, че групата е разделена и депутатите ще гласуват по съвест.

Вицепремиерът не скри, че обикаля парламента, за да търси подкрепа за законопроектите на партията си НФСБ. Затова щял да разговаря и с „Воля“, но другата седмица, когато лидерът ѝ Веселин Марешки се върне в страната. Само с ДПС не искал да се вижда, за да не ги легитимира като политическа сила. Затова помолил Нинова да разговаря с тях и да разбере кои от законопроектите биха подкрепили.

Попитан има ли единомислие в „Обединени патриоти“ за предлаганите от него законопроекти, Симеонов коментира: „Имаме, разглеждали сме ги вече няколко пъти. Има поправки, забележки, но ще бъдат подкрепени“.

Вицепремиерът отговори отрицателно на въпроса склонен ли е да оттегли законодателните промени за тютюнопушенето след като ГЕРБ не ги подкрепя. „Уважавам правото на ГЕРБ да не подкрепят законопроекта за тютюнопушенето. Те са вносителите на сега действащия законопроект, нормално е да имаме различни позиции по някои въпроси- това е записано в политическото ни споразумение“, коментира той, цитиран от „Фокус“.

Симеонов бе запитан и стабилна ли е коалицията, след като търси подкрепа от опозицията за своите законопроекти.

„Нека оставим фактите да покажат дали сме стабилни или не сме. Стабилната политическа обстановка доказва стабилността на управлението“, каза Валери Симеонов след среща с лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Търся подкрепа по закони, част от тях са заложени в програмата на НФСБ, но са подготвени в качеството ми на вицепремиер и нямам претенциите да игнорирам труда на министерствата. Длъжен съм да обиколя всички парламентарни групи и да потърся подкрепа“, обясни Валери Симеонов.

„В „Обединени патриоти“ нямаме недоразумения и не мисля, че това са съществени за обществото въпроси. Вътрешнокоалиционните въпроси ще си ги решаваме помежду си, а не през медиите“, каза още той.

„БСП е втората голяма партия, която подкрепя Закона за хазарта, което означава, че има категорична позиция сред политиците и обществото по него”, заяви Симеонов след срещата си с Корнелия Нинова.

„По Закона за тютюнопушеното колегите заявиха, че ще им трябва още време да го обсъдят в групата. Има гласове „за“, има и „против“. Засега нямаме категоричен отговор. Същото се отнася за Закона за устройство на територията, който е малко по-голям. Там също е нужно време на групата на БСП за запознаване и обмисляне на отделните текстове“, продължи Симеонов.

Вицепремиерът каза, че на срещата с Нинова били обсъдени Законът за хазарта, Законът за здравето (където за текстовете за тютюнопушенето), Законът за устройството на територията, Законът за местните данъци и такси, свързани с дейността на апартхотелите, Законът за вредите от шума в околната среда и др.