Вицепремиерът Дончев: Хакерската атака срещу НАП има за цел да клати правителството

Вицепремиерът Дончев: Хакерската атака срещу НАП има за цел да клати правителството

Ако хакерската атака срещу НАП е организирана в страната, целта е да се клати правителството, а ако е организирана отвън - да се стабилизира държавата

Ако хакерската атака срещу НАП е организирана в страната, целта е да се клати правителството, а ако е организирана отвън – да се стабилизира държавата.

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред bTV кибератаката срещу приходната агенция, при която изтекоха лични данни на 5 млн. души.

Дончев подчерта, че кибератаката е много тежък инцидент и единственото по-лошо би било, ако някой бе заличил или променил данните.

По думите му това не е била единствената хакерска атака през миналата седмица – 4-5 институции били обект на атака, като честотата на опитите за хакване на сайтове на държавни институции са се увеличили значително.

Според Дончев решаването на проблема на хакерските атаки е в инвестирането на повече пари в киберсигурността. Разходите за сигурност на дигиталните системи на правителството е 5 милиона на година, а ако искаме да се по-сигурни, трябва да харчим повече, категоричен е Дончев.

Той отбеляза, че са правени одити на всички критични системи, но всяка система на НАП предлага електронните услуги на гражданите и те са уязвими.

Киберсигурността е едно състезание между тези, които се опитват да направят пробив, и тези, които се опитват да ги защитят, коментира вицепремиерът.

Дончев обясни, че негови данни също са изтекли при хакерската атака срещу НАП.

„От тях се вижда, че съм свързан със сина си. Има информация и за боновите ми книжка от масовата приватизация“, каза той.

По думите му трябва да се направи детайлен анализ на изтеклите данни и възможността да се злоупотребява с тях. Кой колкото е виновен, ще си понесе вината, закани се Томислав Дончев.

Тук държавата дължи отговори, посочи Дончев и настоя да се върне доверието на хората към подобен тип системи.

COMMENTS

WORDPRESS: 0