Вицепремиерът Донев: Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени

Вицепремиерът Донев: Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени, заяви вицпремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в ефира

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени, заяви вицпремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в ефира на bTV.
По думите му добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана и няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета.
„Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев.
Социалният министър обясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв.
„Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, каза още министърът.
Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно.
Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката „60/40″, като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината.

COMMENTS

WORDPRESS: 0