Вижте кои дни от този месец ще може да наблюдаваме невероятен метеоритен дъжд

Всеки август нашата планета преминава покрай отломки, оставени от древната комета Суифт-Тътъл (Swift-Tuttle) и всяка година сме свидетели на ефектен м

Всеки август нашата планета преминава покрай отломки, оставени от древната комета Суифт-Тътъл (Swift-Tuttle) и всяка година сме свидетели на ефектен метеоритен дъжд. Но тази година небесата се очаква да представят най-ефектното представление с атмосферни фойерверки, като земята ще премине по-близо до пътя на кометата, създавайки най-ослепителния метеоритен поток за тази година.
Всяка година на сме свидетели на метеоритния поток Персеиди, чиито връх е между 11-13 август. Подобно на други метеорни потоци, спектакълът се създава, когато нашата атмосфера влезе в контакт с поток от отломки, като например тези в опашката на Суифт-Тътъл, която обикаля около Слънцето на всеки 133 години.
Понякога, миниатюрни частици наброяващи трилиони с размер на песъчинка горят заедно в опашката на Суифт-Тътъл движеща се с 59.00928 м/с. Така че, когато се ударят в земната атмосфера те се пръскат и образуват, белите светещи линии в нощното небе, които след това се разпадат и изчезват от поглед. Метеорите са наричани Персеиди, тъй като се смята, че са с произход от съзвездието Персей.
Естествено, външната периферия на потока от отломки е по-малко плътна от центъра и това обикновено са зоните, които наблюдаваме. Но не както всеки път, сега, гравитацията на Юпитер ще дръпне потока право на пътя ни, поставяйки ни по-близо до центъра му и точно в средата на действието. Експерти от НАСА смятат, че 2016 ще бъде годината, когато ще сме свидетели на такъв изблик от Персеиди, какъвто не е имало от 2009 г.
“Прогнозите предвиждат изблик на Персеиди тази година двойно на нормалния им брой в нощта на 11 и 12 август”, казва Бил Куки от службата за метеоритна обстановка на НАСА. „При идеални условия, броят им може да скочи до 200 метеора на час.”
Тези оценки са за тези в Северното полукълбо, а в южното полукълбо пак ще може да се насладят на шоуто, но само с около една трета от броя на метеорите които в северното полукълбо може да се очакват. Така че, ако сте будни през нощаа на 11 или 12 август, хвърляйте един поглед към небето и най-вероятно ще видите някоя древна космическа отломка в блясъка на славата си.
“Ето нещо, за което да помислите”, казва Куки. „Метеорите, които ще видим тази година са от прелитаща комета, която се е появила преди стотици, ако не и хиляди години. И те са пътували милиарди километри, преди да умрат удряйки се в атмосферата на Земята.”

Снимка: НАСА

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0