Вижте закриването на Олимпийските игри в Рио

Първите олимпийски игри, провели се в Южна Америка, бяха закрити тържествено под проливния дъжд в Рио де Жанейро. Церемонията протече в духа на игрит

Първите олимпийски игри, провели се в Южна Америка, бяха закрити тържествено под проливния дъжд в Рио де Жанейро.

Церемонията протече в духа на игрите – цветно, шумно и пред много празни места. „Маракана“, който само 24 часа по-рано беше огромно ядро от енергия, празнуващо първата олимпийска титла за Бразилия във футбола, сега остана с куп незаети места.

В началото домакините отдадоха чест към Сантос Думонт, познат като Бащата на авиацията. С красива хореография беше пресъздадена местната фауна, като на сцената излязоха десетки изпълнители, преоблечени като птици. Те сътвориха различни картини, като оформиха статуята на Христос и петте олимпийски кръга.

Последва музикална програма с изпълнения на известни бразилски певци. На „Маракана“ 27 деца изпълниха бразилския химн.

Следвайки посланието си за „единство и празнуване на различията“ от церемонията по откриването, организаторите представиха заедно спортистите от всички страни. Парадът на състезателите беше съпроводен от съвременна музика и пиротехническо шоу.

Програмата продължи с представянето на дигиталния олимпийски канал, който тръгва със закриването на игрите.

С музика и танци беше пресъздадено развитието на бразилското изкуство през вековете.

След това в кратко видео зрителите видяха най-вълнуващите моменти от игрите. Последва и награждаването на последните медалисти от Рио 2016 – тези в мъжкия маратон. На сцената излязоха и новоизбраните членове на комисията на спортистите към МОК, сред които и рускинята Елена Исинбаева. Бяха поздравени и хилядите доброволци, участвали в игрите.

Сценарият се насочи към официалната си част със свалянето на олимпийското знаме и приветстването на следващия домакин Токио. В един от най-забележителните моменти за вечерта министър-председателят на Япония Шиндзо Абе „изскочи“ в средата на сцената, „преминавайки“ през ядрото на Земята, преоблечен като Супер Марио и символично прие щафетата от Рио.

„Рио направи история и показа, че може да приеме най-голямото събитие в света. Градът се модернизира след седем години работа, но си струваше всяка секунда“, каза президентът на Бразилския олимпийски комитет Карлос Нузман, който се определи за най-щастливия човек на света.

„Игрите донесоха незабравими моменти на Рио. Вие, привържениците, спечелихте златния медал“, добави той.

След речите дойде време за още цветове и музика. Заключителният акцент, разбира се, беше поставен от зрелищно самба шоу.

В Рио 2016 българският отбор спечели три медала. Мирела Демирева взе сребро в скока на височина, Елица Янкова заслужи бронза в борбата, а с бронз си тръгва и ансамбълът по художествена гимнастика.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0