Венеция под вода! Обявиха извънредно положение (Снимки)

Обявиха извънредно положение във Венеция заради проливни дъждове и силния вятър. Властите препоръчват на местните да не напускат домовете си. Нив

Обявиха извънредно положение във Венеция заради проливни дъждове и силния вятър.

Властите препоръчват на местните да не напускат домовете си. Нивото на водата в прочутия италиански град се повиши до близо 190 сантиметра, а над 80 % от територията му е под вода.

Италия е засегната от проливни дъждове, а наводнението във Венеция потопи площад „Свети Марко”, съобщи АФП.

Площадът е особено засегнат от приливите и отливите, тъй като е разположен в една от най-ниските части на града.

Вестибюлът на базиликата също беше залят с вода и властите планират да наблюдават сградата през цялата нощ.

Пиерпаоло Кампострини, член на съвета на базиликата „Свети Марко”, заяви, че мащабът на наводнението днес е бил виждан само пет пъти в дългата история на базиликата, чието строителство започва през 828 г. и която е възстановена след пожар през 1063 година.

Мощни дъждове засегнаха Италия вчера, като най-тежко засегнатите райони бяха на юг и Венеция, където имаше широко наводнение.

Обилните валежи затвориха училища в няколко южни градове, включително Таранто, Бриндизи и Матера, както и сицилианските градове Позало и Ното, според националната метеорологична служба.

В Матера, тазгодишната Европейска столица на културата, торнадо предизвика падане на дървета и лампи, като повреди многобройни покриви и сгради. Няма съобщения за пострадали.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0