Великобритания въвежда точкова система за чуждестранни работници

Великобритания ще постави приоритет върху привличането на висококвалифицирани работници от цял свят след Брекзит чрез нова точкова система, съоб

Великобритания ще постави приоритет върху привличането на висококвалифицирани работници от цял свят след Брекзит чрез нова точкова система, съобщи британското правителство, предаде Ройтерс.

Системата трябва да сложи край на зависимостта от „евтин труд от Европа“. Безпокойството от високата имиграция от страните на Европейския съюз беше един от основните мотиви на британските гласоподаватели да гласуват за излизане от Съюза през 2016 г. Правителството се е ангажирало да намали общата имиграция в Обединеното кралство.

Според новата система, която ще влезе в сила за ЧНГ 2021, ще бъдат давани точки за определени умения, квалификация, заплащане или професии, като работни визи ще бъдат предоставяни само на тези, които съберат минимум 70 точки. 

Кандидатът ще трябва да отговаря на три задължителни критерия, които ще дават общо 50 точки, уточнява БТА. Те са да има предложение за работа от одобрен работодател, предложението да отговаря на съответната квалификация и да владее английски език. Допълнителните критерии се отнасят до образователната степен на кандидата, недостига на работници в съответния сектор и възнаграждението, което му е предложено.

Чуждестранните квалифицирани работници ще трябва да получават годишно възнаграждение от поне 25 600 паунда. 

Според британския консултативен комитет за миграция около 70 на сто от гражданите на Европейското икономическо пространство, пристигнали във Великобритания след 2004 г., не биха отговорили на новите критерии за работна виза. 

Работодатели предупреждават, че при по-строгите имиграционни права ще бъдат изправени пред недостиг на работна ръка. Британската асоциация за домашни грижи алармира, че липсата на разпоредби за нископлатени чуждестранни работници в правителственото предложение е „безотговорна“ и може да остави много хора без грижи.

Имиграционният план трябва да бъде одобрен от британския парламент.

COMMENTS

WORDPRESS: 0