Васил Велев, АИКБ: Феноменът с фалшивите болнични расте

Реално първите три дни болнични често се плащат от другите работници в дадената фирма, които съвестно стоят и работят, докато колегите им са н

Васил Велев, АИКБ: Феноменът с фалшивите болнични расте

Реално първите три дни болнични често се плащат от другите работници в дадената фирма, които съвестно стоят и работят, докато колегите им са някъде по плажовете. Не казвам, че всички, които имат болнични листа го правят, но феномена расте. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“ Васил Велев, председател на АИКБ. Този вид болнични превишават много средноевропейските статистически норми.

Има ли човешки фактор в една процедура, винаги ще има причини и за грешки. Ние никога няма да протектираме лошите практики. Това коментира д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Има случаи, в които пациента идва на преглед, оплаква се от определен вид симптоми и болки, които ние няма как реално да проверим и затова се доверяваме, че той реално ги преживява и изпитва, допълни лекарят.

Категорично не е приемливо от първия до третия ден от болничните да е за сметка на работника. Това каза от своя страна икономическия експерт Мика Зайкова. Според нея това е абсурдно, нечовешко и до известна степен незаконно. Трябва да се плаща, но не трябва да ги плаща бизнеса, защото ако си спомняте това беше временна, антикризисна мярка, която българския законодател превърна в постоянна, за да спаси да речем НОИ от фалит, каза експертът. Според нея болничните за този период трябва да се плащат не от работодателя или работника, а от НОИ.

COMMENTS

WORDPRESS: 0