Валери Симеонов на часа трябва да напусне правителството

Поискахме разсекретяване на стенограмата, за да се види позицията на президента при срещата му с патриарх Кирил. Видяхме позицията на премиера. Иска

Поискахме разсекретяване на стенограмата, за да се види позицията на президента при срещата му с патриарх Кирил. Видяхме позицията на премиера. Искаме да видим и позицията на президента. За нас са важни позициите на първите мъже в държавата.

Това каза в сутрешния блок на БТВ депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски, който коментира темата за посещението на руския патриарх Кирил и тона му по време на срещата с президента Румен Радев.

„На такива важни срещи трябва да има стенограми. Водещата роля на Русия е безспорна в тази война, но ние не можем да не почетем паметта и на финландците, поляците и всички други, които са загинали. Всяка пролята кръв за нашата свобода е ценна. Имперските интереси на Русия не съм към България, а към проливите. Това го знае всеки историк. Въпросите за споровете при Обединени патриоти трябва да се зададат на тях. Аз лично не бих одобрил думите на Валери Симеонов, но те ще си решат вътре в коалицията как да действат. От ГЕРБ искаме да знаем дали водещите мъже в държавата водят единна политика в защита на националните интереси“, обяви Гърневски.

Заедно с него гост в студиото на предаването „Тази сутрин“ беше и народният-представител от БСП Александър Симов. „Не приемам напълно това, което казва патриарх Кирил. Кръвта няма цвят. С основание се възмущаваме от подобно отношение към нас, но трябва да видим и как ние българите интерпретираме Освободителната война. Имаше държавни мъже, които дори не споменаваха името на Русия. Говоря за гаджето на Деси Банова. Всеки войник, който е загинал за нашата свобода, е ценен. Какъв имперски интерес е имал руския войник, който е загинал на Шипка? За мен няма никакъв смисъл Валери Симеонов да се извинява. Той на секундата трябва да напусне правителството. Не можеш да се държиш като дребен хулиган и озверял фашист. Той не се намира в някоя бургаска кръчма да играе карти и да коментира посещението на патриарх Кирил. Той е вицепремиер. Този коментар е чутовен скандал. Ако премиерът беше тагъв стратегически играч, за какъвто ни го представят, трябваше вече да е освободил Симеонов“, категоричен беше Симов.