Валентин Радев: „Няма по-спокойна държава от България, няма такова спокойно място“

"Няма по-спокойна държава от България, няма такова спокойно място", заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев за bTV. Министърът коме

„Няма по-спокойна държава от България, няма такова спокойно място“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев за bTV.

Министърът коментира, че границата ни е най-защитената в Европа, като това е мнение на Фронтекс. Той поясни, че арестуваният у нас 35-годишен мароканец е бил едно от доверените лица в „Ислямска държава”. „Вече получихме молба от мароканското правителство за неговата екстрадиция. Твърденията на мароканските колеги са, че той е опасен и е имал специални знания“, допълни Радев.

По-рано говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че мароканецът е задържан още на 13 януари на територията на България. Граничните служители са установили, че той влиза заедно още 26 сирийски граждани незаконно през границата на страната. В рамките на проверките е установено, че носените от него 5 различни документа за самоличност са фалшифицирани, информира още Арнаудова. Установено е, че това е лице, което се издирва за тероризъм. През цялото време мъжът се е намирал в закрит тип общежитие за бежанци, така че е останал в България, допълни тя.

Не е имало спиране с палки и гонки с колата на НСО, в която е била съпругата на президента Десислава Радева, каза още Валентин Радев в разговора с Хекимян.

„Автомобилът е бил на специален режим, не е бил обозначен, защото когато няма нужда, не го обозначаваме”, поясни министърът. „След него се движи белият бус с жандармерията, той не ги вижда и мисли, че е линейка. Спират го, установяват кой е и го освобождават. Колата е шофирана от човек на НСО, вътре се е возила Десислава Радева”, допълни той.

„След като е изяснено, те си тръгват по пътя, но дотогава два светофара ги преследват. На третия светофар спират, проверяват ги и изясняват”, каза Радев. Той посочи, че трасето за НДК винаги се следи.

NBOX.BG