Валежи в четвъртък и петък, лятото се връща в неделя

След жегата в четвъртък температурите ще са значително по-ниски - между 25 и 30 градуса. Рязкото захлаждане идва с валежи, които вече започнах

 Валежи в четвъртък и петък, лятото се връща в неделя

След жегата в четвъртък температурите ще са значително по-ниски – между 25 и 30 градуса. Рязкото захлаждане идва с валежи, които вече започнаха през нощта с гръмотевици в западните райони. В следобедните часове те ще продължат в Централна България. Условия за по-значителни количества има в Рило-Родопската област. Преваляванията ще са придружени с гръмотевична активност, има опасност и от градушки. Вятърът ще е студен и със скорост в Дунавската равнина до 50 км/ч.По Черноморието ще се появят облаци следобед, но валежи са малко вероятни. Температурите на въздуха ще са между 26 и 30 градуса, на морската вода – 25-27 градуса. Вълнението – слабо с опасност от дънни ями и мъртви течения по цялото крайбрежие.

Нахлуването на по-студен въздух ще създава условия за валежи и в петък – предимно в Североизточна България и в южните райони. И в петък вятърът ще остане сравнително силен, на места в северната половина на страната със скорости на поривите до 50 км/ч. Още в събота обаче облачността ще се изчисти от запад на изток, а температурите ще тръгнат нагоре. В началото на следващата седмица лятото се връща с жега над 35 градуса.

В следващите 24 часа опасността от избухване на полски и горски пожари остава голяма в източната половина на страната. Под риск са все още обширни райони в Дунавската равнина, Добруджа и югоизточните области – Сливен, Ямбол и Бургас. Заради силния вятър гасенето на евентуалните пламъци навсякъде ще е сериозно затруднено.

COMMENTS

WORDPRESS: 0