Български лекар спаси живота на петима души за 24 часа в Пазарджик

Кардиолог от многопрофилната болница в Пазарджик е спасил живота на петима пациенти за едно денонощие, съобщават от лечебното заведение. В ра

Кардиолог от многопрофилната болница в Пазарджик е спасил живота на петима пациенти за едно денонощие, съобщават от лечебното заведение.

В рамките на около 24 часа инвазивният кардиолог д-р Владимир Иванов е извършил по спешност коронарна интервенция на петима пациенти с остър миокарден инфаркт.

Коронарната ангиопластика или балонната дилатация с поставянето на стент (съдова протеза) е съвременен метод за лечение на сърдечно-съдови заболявания по минимално инвазивен път. При спешни ситуации, като остър миокарден инфаркт или нестабилна ангина пекторис, е важна всяка минута, за да се предотврати голяма некроза и загуба на сърдечна тъкан, като значително се намалява риска от усложнения и от летален изход.

Д-р Иванов е на 38 години и ръководи катетаризационната лаборатория към “МБАЛ Пазарджик”. Завършва медицинското си образование в град Есен, Германия през 2007 г., защитава специалност по вътрешни болести и кардиология през 2014 г. също в Германия, а през 2017-а защитава докторска дисертация към университета в град Бохум, Германия. След 15 години, през 2018 г., той се връща в България и по покана на изпълнителния директор д-р Васил Вълчев. Оттогава работи в областната болница в Пазарджик.

COMMENTS

WORDPRESS: 0