Българският хляб е с доста компрометирано качество! 8 от 10 хляба на практика са без установено качество и състав

"Българският хляб, който се предлага на доста достъпна цена, е с доста компрометирано качество", каза пред Bulgaria ON AIR експертът по хранене Яна

„Българският хляб, който се предлага на доста достъпна цена, е с доста компрометирано качество“, каза пред Bulgaria ON AIR експертът по хранене Яна Данаилова.

Според нея най-здравословен е хлябът, който е приготвен от пълнозърнесто, лимецово или ръжено брашно, направен с вода и квас без мая. „Белият хляб води до покачване на кръвната захар при редовна консумация. Прекалената консумация на бял хляб може да доведе до натрупване на излишна телесна маса, което пък от своя страна може да доведе до отключване на сериозни заболявания“, категорична беше Данаилова.

Молекулярният биолог д-р Сергей Иванов обаче не се съгласи с това, че хлябът, независимо бял или черен, е причина за заболявания. „Няма никакви изследвания, че хлябът води до ракови заболявания. Това са абсолютни легенди“, категоричен беше д-р Иванов.

Биологът обаче беше категоричен и по друг въпрос. „Ние не знаем какво се съдържа в хляба на официално регистрираните и на нерегистрираните производители“, каза той.

По думите му у нас няма действаща програма за контрол и методи за изследвания. Статистиката показва, че 8 от 10 хляба на практика са без установено качество и състав.

Регистрирането им в Агенцията по храните не е задължително.