Българка е първата жена-кмет на Мексико Сити

Шестият по големина град в света Мексико Сити има кмет от български произход – Клаудия Шейнбаум Прадо. Прадядовците на кметицата, както и на мно

Шестият по големина град в света Мексико Сити има кмет от български произход – Клаудия Шейнбаум Прадо. Прадядовците на кметицата, както и на много други граждани, първи идват в Мексико в началото на 20-ти век, съобщават от Министерство на външните работи.

Днес около 1350 българи и граждани от български произход живеят в Мексико.

Все повече мексиканци с български корени проявяват интерес да се запознаят със своите корени, както и да научат повече за българския език, култура и традиции, като са чести гости на събития на посолството и българското училище, добавят от МВнР.

Посолството на България в Мексико отговаря за регион с територията по-голяма от половин Европа. То е акредитирано и за държавите Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика и Панама.

Дългогодишна традиция в посолството е всеки нов служител да посади дърво в градината. Така, благодарение на колегите ни в мисията днес там има мандарина, праскова, див лимон, портокал, круша, дъб, както и горски ягоди, български здравец, магнолия и много цветя, допълва МВнР.

Ръководител на посолството е Валентин Модев, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Мексико.

COMMENTS

WORDPRESS: 0