България участвала в мащабна акция срещу допинга

България участвала в мащабна акция срещу допинга

3,8 млн. дози забранени субстанции и фалшиви медикаменти и хранителни добавки бяха иззети при мащабна операция на „Интерпол”, ОЛАФ, Световната антидоп

3,8 млн. дози забранени субстанции и фалшиви медикаменти и хранителни добавки бяха иззети при мащабна операция на „Интерпол”, ОЛАФ, Световната антидопингова агенция и редица други международни организации в рамките на 33 държави.

България е сред държавите, чиито правоохранителни органи са участвали в акцията, съобщава bTV.

Разбити са 17 организирани престъпни групи, затворени са 9 нелегални лаборатории, а 234 души са в ареста. В официалната информация се посочва, че близо 24 тона непреработени стероиди са били спрени, преди да се превърнат в допинг.

Вчера БТА съобщи, че румънски полицаи са открили 4500 таблетки и 2625 ампули с високорискови допингови вещества в автобус, управляван от пътуващ към Унгария българин.

Активните вещества са тестостерон, тренболон, соматропин и кленбутенол. Българинът заявил, че е служител на куриерска фирма и не е знаел какъв е товарът. Въпреки това е бил глобен, а пратката – иззета.

Тенденции в допинга От „Интерпол” посочват, че има нелегални „търговци на едро”, които заливат пазара. Непрофесионалните атлети, бодибилдъри и колоездачи предпочитат малките пратки от Азия и Източна Европа, като след това пласират допинга в тренировъчните центрове.

Нелегалният бизнес се промотира свободно в социалните мрежи, а някои престъпни групи инвестират средства в собствени производствени мощности. В „тъмната” част на интернет даже функционират цели нелегални аптеки, като в тях се пазарува с криптовалута.

COMMENTS

WORDPRESS: 0