България е шампион по четвъртокласници пушачи

България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред 11-годишните и 15-годишните деца и на второ място при 13-годишните. Това показва проу

България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред 11-годишните и 15-годишните деца и на второ място при 13-годишните.

Това показва проучване на Световната здравна организация в 45 държави на Стария континент, оповестено в Световния ден без тютюнопушене, който отбелязваме всяка година на 31 май по инициатива на СЗО, съобщи БНР.

Според друго изследване – на Фондация “БлуЛинк” – към 1 май жертвите на пушенето в България и в световен мащаб са много повече от жертвите на COVID-19.

26 на сто от 11-годишните у нас пушат. Същата е картината при 15-годишните момчета. Момичетата на 15 години с този порок са 38 на сто, съобщи д-р Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО за България.

 

„България е уникална страна с това, че момичетата пушат повече от момчетата, което според СЗО е проблем от националната сигурност, защото засяга пряко демографското развитие на страната“, посочи той.

 

Според него българското правителство трябва да забрани всякакви форми на реклама, промотиране и спонсорство на тютюневите изделия.

Необходимо е и въвеждане на здравно образование за децата в училищна и предучилищна възраст, смятат още експертите и настояват от септември да бъдат въведени тези уроци.

Глобалната епидемия от тютюнопушенето погубва повече човешки животи от Covid-19, показва сравнително проучване на “БлуЛинк”.

 

„За 6 месеца тютюнопушенето у нас убива над 11 000 човека, а към 1 май в България бяха регистирани 68 смъртни случая от COVID-19. По света 3 милиона и половина човека умират всяка година от тютюнопушене. Докато отново към 1 май 224 172 човека са загинали от коронавирус“, обяснява Христо Иванов от фондацията.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0