България е първа в Европейския съюз по брой на жените в IT сектора

У нас 26,5% от IT специалистите са дами Положителна класация поставя България на първо място в Европейския съюз. Делът на жените и момичета в се

У нас 26,5% от IT специалистите са дами

Положителна класация поставя България на първо място в Европейския съюз. Делът на жените и момичета в сектора „Информационни и комуникационни технологии“. Това сочат данни на Евростат.

У нас 26,5% от IT специалистите са дами. На второ място пък се нареждат Румъния и Литва с равна стойност от 25,7 на сто. В същото време в Унгария и Чехия делът е под 10 процента.

Миналата година в целия ЕС на работа са били наети 8,4 млн. IT служители. Областта продължава да бъде доминирана предимно от мъже, като жените са само 17,2 процента от всички служители в нея в съюза.

По отношение на образованието в сектора дамите също са малцинство – едва една от всеки шест студенти по информационни технологии е жена. Специалности от сектора изучават общо 1,3 млн. души в ЕС.

Сред страните членки делът на жените студенти в сферата варира, като най-висок е в България (33%). Следва ни Румъния (31%), а на трето място са Гърция и Швеция (и в двете по 29 процента).

Данните на Евростат са публикувани по повод Международния ден на момичетата в ИКТ сектора, който се отбелязва в четвъртия четвъртък на април всяка година с цел да окуражи дамите да заложат на образование и кариера в тази професионална област.