България е изнесла оръжия за 642.5 млн. евро през 2015-та за Ирак, Саудитска Арабия и Индия

България е изнесла оръжия на стойност 642.5 млн. евро през 2015 г., става ясно от годишния доклад на Междуведомствената комисия по експортен контрол к

България е изнесла оръжия на стойност 642.5 млн. евро през 2015 г., става ясно от годишния доклад на Междуведомствената комисия по експортен контрол към министъра на икономиката. Това представлява ръст от около 59% в сравнение с предишната година. Междуведомствената комисия е издала 697 разрешения за износ и трансфер на обща стойност 1.402 млрд. евро. През 2014 г. експортът на оръжейната продукция от България е бил на стойност 403 млн. евро. Страната изнася чрез големи държавни и частни търговци и производители като „Кинтекс“, ВМЗ, „Арсенал“, „Емко“, „Аполо инженеринг“ и други. Класацията на „Капитал“ К100 показа, че за 2015 някои от тях са сред най-рентабилните големи компании в България. Повишеният износ на оръжие през миналата година до голяма степен се дължи на множество военни конфликти, борба с тероризма и превъоръжаване. Традиционно България изнася специална продукция главно към най-конфликтните точки в Африка и Близкия изток. Прави впечатление, че Украйна се превръща във видим пазар за българско оръжие през 2014 г., след като година по-рано износът там е бил под милион, пише „Капитал“.

 

Половината за Близкия изток

 

Най-голяма част от осъществения износ на оръжейна продукция е отново за Близкия изток. Там са издадени разрешения за експорт за 610 млн. евро, а е осъществен износ за 282 млн. евро. Основният клиент на българските оръжейни фирми, както и година по-рано, продължава да бъде Ирак, където поръчките са удвоени. Държавата е направила покупки на стойност 159.6 млн. евро. срещу 80.1 млн. предишната година. Страната е купувала оръжия, боеприпаси, реактивни снаряди и сухопътни транспортни средства. Вторият по обем купувач е отново от региона – Саудитска Арабия, която е купила оръжия за 92.4 млн. евро. Българско оръжие са купували в големи сделки и Израел, Катар и Обединените арабски емирства. Афганистан е четвъртата по обем дестинация за експорт на български военни изделия с покупки от 57.4 млн. евро. Тя е увеличила поръчките си, които през 2014 г. са били 42.7 млн. евро. Тогава Афганистан е била втората по обем дестинация, но е изместена от Саудитска Арабия и Индия.

 

Далечният изток и Африка продължават да са основни дестинации

 

Индия продължава да бъде един от най-големите пазари за българските производители с поръчки за 58.5 млн. евро през миналата година, Уганда с поръчки за 30.7 млн. евро също е една от големите експортни дестинации за оръжия през 2015 г. Към Нигерия е отпътувало оръжие за 16.5 млн. евро, следвана от Алжир, където са купени оръжия и боеприпаси за 15.6 млн. евро. През 2015 г. Ангола е направила покупки на оръжие и боеприпаси за 9.8 млн. евро, Южна Африка – за 7.5 млн. евро, а Конго – за 5.8 млн. евро. Чили са направили поръчка за бронежилетки за 10.1 млн. евро, а Узбекистан са пазарували оръжия за 8.9 млн. евро.

 

Нулев износ за Русия, забележим експорт за Украйна

 

Български компании са направили заявки за износ за 16.5 млн. евро за Русия при продажби от около 10 млн. евро предишната година, но той така и не е бил осъществен и в графата експорт за Русия няма никакви данни. За сметка на това износът на оръжия за Украйна е бил 16.6 млн. евро, като не са изпълнени всички заявки, които са били за над 27 млн. евро. През 2014 г. експортът за Киев е бил около половин милион евро. Най-търсени в Украйна са били бомби, торпеда и реактивни снаряди, боеприпаси и взриватели, както и електронно оборудване.

 

Партньорството с натовски държави

 

От европейските държави България е изнесла най-много военна продукция за Полша (5.8 млн. евро), следвана от Италия, Чехия и Великобритания. 31.2 млн. евро е стойността на износа на оръжие и боеприпаси за САЩ, като Канада е получила поръчки за 9.1 млн. евро на заготовки и отливки за производство на оръжия.

COMMENTS

WORDPRESS: 0