България е в Топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света

България е сред 20-те държави, които замърсяват най-много света със серен диоксид, съобщава неправителствената международна екологична организация "Гр

България е сред 20-те държави, които замърсяват най-много света със серен диоксид, съобщава неправителствената международна екологична организация „Грийнпийс“. В Топ 20 няма друга страна от ЕС. Там намират място още Сърбия и Украйна.

Данните са от най-новото изследване на „Грийнпийс“ – Индия „Глобална база данни на най-горещите точки на замърсяване със SO“.

Замърсител №1 в света е Индия. Присъствието на България в Топ 20 „осигуряват“ най-голямата ни ТЕЦ – „Марица изток 2“, най-старата – ТЕЦ „Брикел“ и ТЕЦ „Бобов дол“.

Замърсяването със серен диоксид, причинено от човешката дейност, идва от електроцентралите и индустриите, изгарящи въглища, както и тези, зависими от петрола.

Серният диоксид е един от най-опасните замърсители и сред основните причинители на заболявания и преждевременна смърт.

Картата на горещите зони в света показва, че индустрията трябва възможно най-бързо да направи прехода отвъд въглищата – коментират от „Грийнпийс“ – България.

„Точно заради системно неглижиране на нормите за серен диоксид, срещу България има заведено дело в края на юли от Европейската комисия. След като страната беше осъдена през 2017 г. за високите норми на фините прахови частици, това е второто дело срещу страната пред Съда на ЕС във връзка с качеството на въздуха“, отбелязват от „Грийнпийс“ – България.

В края на 2018 г. правителството плати 360 млн. лв., а през пролетта се заговори за помощ за да се спаси ТЕЦ „Марица изток 2″ от фалит в размер на 600 млн. лв .

Картата на горещите зони в света показва, че индустрията трябва възможно най-бързо да направи прехода отвъд въглищата, алармират от Грийнпийс.

„Отдавна твърдението за евтината енергия от въглищата в Маришкия басейн е мит – припомняме, че в края на 2018 г. правителството плати 360 млн лв.[1], а пролетта се заговори за нова финансова инжекция от 600 млн. лв., за да спаси от фалит ТЕЦ „Марица изток 2″. От началото на тази година държавната електроцентрала е произвела загуба от 145 млн. лева“, припомнят от организацията.

COMMENTS

WORDPRESS: 0