България ваксинира срещу COVID-19 0.7 на 100 души. №1 в света е Израел с 12.59/100

Израел ваксинира срещу коронавирус повече от 1 милион души за две седмици и се изкачи на първото място в света в това отношение, съобщава Би Би

Израел ваксинира срещу коронавирус повече от 1 милион души за две седмици и се изкачи на първото място в света в това отношение, съобщава Би Би Си.

Към 2 януари страната е постигнала ниво от 12.59 дози на 100 души, следвана от Бахрейн с 3.53, Великобритания с 1.47, САЩ – 1.28 и Дания – 0.56, според сайта Our World in Data, свързан с Оксфордския университет, който проследява ваксинациите по света.

България е с 0.7 при средно за света 0.15. Данните за страната ни са към 1 януари. Според Единния информационен портал у нас е поставена първа доза от ваксината на 4793 души.

Израел започна имунизацията на 19 декември и успява да постави ваксина на около 150 000 души дневно. С приоритет са хората над 60 години, здравните работници и клинично уязвимите.

Израел успешно разделя пратките с ваксината на „Пфайзер“, която трябва да се съхранява при минус 70 градуса по Целзий, което означава, че по-малки количества могат да бъдат изпращани на отдалечени общности.

Премиерът Бенямин Нетаняху, който води кампания за нов мандат, прогнозира, че Израел може да започне да се измъква от пандемията най-рано през февруари. Страната в момента е в трета поред национална карантина.

Повече от 1.8 милиона души починаха от вируса по света.

Данните показват броя на хората, които са получили първата доза от ваксината. Повечето одобрени ваксини изискват поставянето на две дози през период над една седмица.

COMMENTS

WORDPRESS: 0