БФС ще слага категории на клубовете

Българският футболен съюз подготвя проект за категоризация на клубовете в страната, което ще засегне особено сериозно тези от ниските ешелони. В

Българският футболен съюз подготвя проект за категоризация на клубовете в страната, което ще засегне особено сериозно тези от ниските ешелони. Въпросната категоризация ще дава отговор най-вече за тежестта на един клуб във футболния живот на страната.

Така например клуб, който е традиционен и от областен град, но играе в Трета лига, ще бъде в различна категория с друг клуб от Трета лига, който е от малко населено място или дори село. Категорията на всеки един клуб ще влияе при подаването на документи за професионален лиценз или при молба за участие в определена дивизия на футболния шампионат.

Самата категоризация ще се базира на няколко типа критерии, в това число традиции и принос към българския футбол в миналото. Друг критерий ще бъде потенциал за развитие. Също така тази подредба ще има значение и за развитието на юношеските школи, а също така и при евентуална държавна помощ за проекти или подкрепа за базата.

В най-развитите европейски страни подобен регистър на клубовете отдавна има, като първи е въведен в Англия и Франция. В Англия влияе много за определянето на нивото на академиите, като има сериозни клубове от Висшата лига, които имат академии в Категория 2.

Така например елитни отбори като Кристъл Палас и Шефилд Юнайтед са в категория 2, а тимове извън Висшата лига като Блекбърн, Дарби Каунти и Фулъм са в категория 1.

Във Франция пък клубовете могат да искат извънреден лиценз за школите си. Така Академията на Мец, която има пет терена само за подрастващите, собствено училище и е подписала множество договори за сътрудничество, винаги е в Категория Елит, докато мъжкият отбор се движи между Лига 1 и Лига 2.

COMMENTS

WORDPRESS: 0