Буря наводни Видин, събори 30 дървета и размаза коли

Силен дъжд, придружен с градушка наводни в понеделник вечер Видин. За около 30 минути се изляха повече от 20 л на кв.м. проливен дъжд. Силният вятър о

Силен дъжд, придружен с градушка наводни в понеделник вечер Видин. За около 30 минути се изляха повече от 20 л на кв.м. проливен дъжд. Силният вятър очупи клони, изкорени дървета, голяма част от улиците на дунавския град се наводниха.Спешно кметът на Видин свика кризисния щаб заради разразилата се силна буря, съобщиха от кметството.

На заседание на Общинския щаб за защита при бедствия беше направен анализ на щетите след разразилата се буря с пороен дъжд и бурен вятър във Видин и се набелязаха конкретни мерки за справяне с последствията. Кметът на общината Огнян Ценков заяви, че засега няма основание за обявяване на бедствено положение. Най-силно е пострадал областният център, в населените места на общината има незначителни проблеми.

Над 30 сигнала за постъпили за паднали дървета и наводнени мазета, съобщиха от „Пожарна безопасност и защита на населението“. Повечето подадени сигнали са от ж.к. „Христо Ботев“, „Химик“, част от „Строител“, кв. „Калето“. В село Антимово паднал орех е прекъснал електрически жици. На ул. „Бдин“ са установени два случая с паднали дървета върху автомобили. Отводняване се е наложило в амбулатория „Медикус“, сградите на Държавния куклен театър и филиала „Щастливо детство“ към детска градина „Зорница“. След пороя бе затруднено движението на автомобили на някои места в града,.

Невралгичните места във Видин, където се събира най-много вода при проливен дъжд бяха бул. „Панония“, около паметника на Христо Ботев, бл. „Железничар“ и др. Като приоритетно бе поставено решаването на проблема с дъждоприемните шахти, тъй като те са затлачени от листа и клони. Видинският кмет разпореди веднага да започне почистването им от специално сформираната за тази цел група към общината, които работиха без прекъсване през цялата нощ.

Във вторник продължи отстраняването на щетите, уточниха от кметството.Няма населени места без водоподаване и електрозахранване.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0