Бунтът на българските медии срещу ‘порно журналистиката’ стигна и до Би Би Си

Бунтът на българските журналисти срещу публикуването на унизителни снимки на приятелката на кандидата за кмет на София Борислав Игнатов от сайта

Бунтът на българските журналисти срещу публикуването на унизителни снимки на приятелката на кандидата за кмет на София Борислав Игнатов от сайта ПИК и приравняването на публикацията с журналистика стигна до Би Би Си. Британската медия днес публикува материал, в който информира за острата реакция на медиите у нас срещу т. нар. „порно журналистика“.

Публикуването на снимките провокира гнева и осъждането ѝ от популярни български новинарски издания, журналисти и политици – съобщава Би Би Си и разказва за инициативите на повече от 20 медии, сред които е и OFFNews, и на Асоциацията на европейските журналисти – #БезПорноЖурналистика (#NoPornJournalism). Чрез тях журналистите призоваваме правителствените институции, партиите и бизнеса да бойкотират сайтове, които не спазват етичните стандарти, да спрат легитимират тези т. нар. медии, като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори.

Декларацията „Днес е деня“ призовава за поставянето на разделителна линия, пише Би Би Си и цитира текста ѝ, който гласи: „Работата ни, честта ни, етиката и правилата ни нямат нищо общо с опита да бъде дискредитиран един от участниците в кампанията за кмет на София по несъвместим с професията ни начин… Още по-категорично възразяваме срещу онези партии и отделни политици, които легитимират подобни „медии“ като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори“.

Британската медия допълва картината с разпространеното от пресслужбата на държавния глава Румен Радев изявление, в което той осъжда „замърсената медийна среда“ в страната и „целенасоченото разбиване на професионалните и етични стандарти“ на българските журналисти. Президентът също размахва пръст към политици и партии, които публично осъждат тази „грозна“ практика, докато, в същото време, легитимират извършителите ѝ чрез подкрепата и покровителството си.

Чудовищна атака

Под това вътрешно заглавие Би Би Си предава и реакцията на Борислав Игнатов, в когото се „прицелва“ сайтът ПИК и който описва снимките като „чудовищна атака“ в прочувствената си публикация във Фейсбук. Той отхвърля обвиненията на сайта, че партньорката му има профили в порно сайтове и споделя, че тя е била жертва на тормоз в продължение на години заради снимките от страна на човек, когото е обичала и на когото се е доверявала и който след раздялата им ги е публикувал, за да я унизи.

Въпреки вълната на критики ПИК отказва да свали снимките и стои зад решението си да ги публикува, отбелязва Би Би Си.

„Сайтът публикува дълга тирада срещу критиците, брандирайки ги като „миряни, смешници и подлеци“, както и като „представители на американизма в България“ – пише Би Би Си. Той продължава с твърдението, че така преподава урок по журналистика и отразяване на политиката. Твърди, че публикуването на снимките е от обществен интерес, защото избирателите трябвало да знаят, че съществуването на подобни кадри би направило Игнатов податлив на манипулация и шантаж, ако стане кмет. Статията завършва с призив Игнатов да се оттегли от кампанията.“

Свободата на словото не е абсолютна

Изглежда публикуването на снимките е тласнало толерантността на обществото към неетични журналистически практики до точка на пречупване – пише Би Би Си. Коментари за скандала често обвързват случващото се с незавидното място на България в класацията на „Репортери без граници“ за свободата на медиите – най-лошото в Европейския съюз.

Сайтът ПИК и преди е бил обвиняван, че използва клевети, за да подкопае авторитета на опоненти. През годините няколко пъти той е бил осъждан да плати обезщетения на хора и компании, отбелязва Би Би Си. В един от случаите съдът ясно заявява, че „свободата на словото не е абсолютна“ и че тя „изключва разпространяването на невярна информация, засягаща гражданските и човешките права“.

След безпрецедентния отпор срещу публикуването на снимките няколко политически партии обявяват, че ще изключат ПИК от предизборните си кампании. Премиерът Бойко Борисов потвърждава, че това ще направи и неговата партия ГЕРБ, отбелязва Би Би Си.

Изцелителен процес

Опитът на ПИК да дискредитира предизборната кампания за кмет на София може да предизвика обратен ефект – пише още Би Би Си и цитира коментар във Фейсбук, в който човек пише до Игнатов, че случилото се го е мотивирало да гласува именно за него.

Извън гнева има и надежда за промяна. Поддръжниците на медийните инициативи твърдо заявяват, че ще продължат да се борят за чиста журналистика в България и срещу неетичните практики. Те организират и протест, пише Би Би Си на финала на публикацията си.

Президентът изразява същата гледна точка в изявлението си: „Надяваме се, че това ще бъде началото на дебат, който ще доведе до изцелителен процес в българската журналистика“ – гласи последното изречение в текста на британската медия.

COMMENTS

WORDPRESS: 0