БСП и АБВ постигнаха съгласие за кандидатурата на ген. Радев за президентските избори

След продължилата близо час и половина среща между ръководствата на АБВ и БСП относно обсъжданата обща кандидатура за президент стана ясно, че и двете

След продължилата близо час и половина среща между ръководствата на АБВ и БСП относно обсъжданата обща кандидатура за президент стана ясно, че и двете партии са стигнали до съгласие да издигнат кандидатурата на ген. Румен Радев. Окончателно решение ще бъде взето, когато кандидатурата бъде гласувана на Национален съвет, уточни лидерът на БСП Корнелия Нинова. След обсъждането днес на имената двете партии се доближаваме до една възможна обща кандидатура – тази на ген. Румен Радев. Разбира се, това не приключва въпроса. Окончателното решение при нас в БСП е на Националния съвет на БСП, където ще бъде направено гласуването и ще има решение. Днес разговаряхме и имаме общи позиции по формулата на участие, която преговорният екип също да предложи на Националния съвет. Тя е коалиция от партии и имаме общо мнение, че фигурата на вицепрезидента трябва да обсъждаме, след като бъде избран от нашите партийни органи кандидатът ни за президент, заяви Нинова. Лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че от партията са направили компромис и са оттеглили неговата кандидатура и тази на Ивайло Калфин. С днешната среща контактните групи на АБВ и БСП изпълниха задачата, която бяха поставили от своите ръководни органи. Както и друг път, и сега искам да кажа, че ние подхождаме с респект към всички номинации на нашите партньори и не вземаме страна във вътрешнопартийните спорове за това коя кандидатура е по-подходяща, по –перспективна и т.н. Кандидатурата на ген. Румен Радев е не просто равно отдалечена или равно приближена, а е една силна, убедителна кандидатура,която има всички шансове да спечели предстоящите президентски избори, заяви Първанов. По думите му номинацията на ген. Радев е равно отдалечена от гледна точка на партийността. Ген. Радев е непартийна кандидатура, каза лидерът на АБВ. Той поздрави БСП и Корнелия Нинова за номинацията на ген. Радев. По тази логика ние трябва да предложим вицепрезидент, но няма да го направим, няма да търсим баланс в този смисъл на думата, ще предложим това да свърши кандидатът за президент, добави той. Корнелия Нинова съобщи, че подадените оставки на Юрий Асланов и Костадин Паскалев като членове на Изпълнителното бюро на БСП не са приети. Тя уточни, че оставките няма да бъдат внесени в Националния съвет за обсъждане. Продължаваме да работим в този състав, посочи Нинова. По повод избора на свои заместник-председатели, Нинова посочи, че нейно право е да ги посочи, когато прецени, че това е необходимо. Никой и нищо, нито устав, нито практика ме задължава да го направя веднага и сега, заяви лидерът на БСП.
Часове по-късно президентът Росен Плевнелиев издаде указ за освобождаването на ген. Румен Радев, съобщиха от прессекратарията на държавния глава. Командирът на Военновъздушните сили ще напусне армията по собствено желание и след като по-рано днес и правителството одобри решение за освобождаването му. Издаденият от държавния глава указ вече е изпратен в Канцеларията на Министерския съвет, за да бъде преподписан от министър-председателя, уточняват още от „Дондуков“ 2. Оттам припомнят, че Законът за отбраната и Въоръжените сили на Република България изисква с нарочна заповед министърът на отбраната да завърши окончателно процедурата по освобождаване на ген. Радев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0