Броят на починалите от COVID-19 в света надхвърли 21 хил., а на заразените 470 хил. души

Броят на починалите от COVID-19 в света надхвърли 21 хил., а на заразените 470 хил. души

Броят на заразените от COVID-19 в света надхвърли 470 хил., а на починалите 21 хил. души, показват данните на университета "Джонс Хопкинс".  Над 69

Броят на заразените от COVID-19 в света надхвърли 470 хил., а на починалите 21 хил. души, показват данните на университета „Джонс Хопкинс“. 

Над 69 000 случаи на коронавирус са официално установени към днешна дата в САЩ, а смъртните случаи от COVID-19 са 1050.

Страната вече прие пакет от мерки в размер 2 трилиона долара за справяне с икономическата ситуация.

Днес американският президент Доналд Тръмп обяви бедствено положение в Северна Каролина.

САЩ са на трето място по брой на заразени след Китай и Италия.

Смъртните случаи в Италия достигнаха 7 503 човека, а броят на заразените скочи до над 74 хил. души. Вчера беше отменена и редовната следобедна пресконференция, на която се съобщава за новооткрити случаи на зараза с коронавирус, защото служителят, който я води, е развил симптоми на COVID-19. Пробата му предстои да излезе днес. Преди три дни Службата за гражданска защита съобщи, че 12 нейни служители са дали положителни проби за коронавирус. Същият ден и бившият ръководител на гражданската защита Гуидо Бертолазо съобщи, че се е заразил.

Парламентът на Испания подкрепи искането на правителството за удължаване с две седмици на извънредното положение, което беше обявено на 14 март, така то ще продължи до 11 април и ще позволи на кабинета да въведе национална карантина в опит да овладее разпространението на епидемията от новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

В 350-местния парламент присъстваха физически по-малко от 50 депутати. Останалите гласуваха дистанционно, за да се намали рискът от заразяване.

Правителството поиска удължаване на срока, след като в последните дни случаите на заразяване рязко се покачиха и сега са над 49 000. Страната е на второ място в света след Италия по брой починали – 3 647 души.

Здравните власти на Китай съобщиха, че за последните 24 часа са регистрирали 67 нови случая на заразяване с коронавируса, като всичките са сред пристигнали от чужбина хора, предаде Ройтерс.

С това актуализираният брой заразени в Китай става 81 285 души.

За последното денонощие в страната са установени шест нови смъртни случая, с което общият им брой става 3287 души.

Британските здравни власти съобщиха, че общият брой случаи на COVID-19 в Обединеното кралство е надхвърлил 9 000, предаде АП.

С 1542 регистрирани случаи в цялата страна през последните 24 часа, общият брой на заразените във Великобритания в момента е 9 640 души.

Броят на починалите достигна 466 души, след като на Острова са били съобщени 43 смъртни случая само за ден. Сред починалите е и дипломатът Стивън Дик – заместник-ръководител на британската мисия в посолството в Будапеща. Великобритания има достъп до 12 000 единици апаратна вентилация.

Премиерът Борис Джонсън изрази голяма благодарност на повече от 500-те хиляди доброволци, които се отзоваха на призива на правителството да помогнат на здравеопазването. Тяхната основна мисия ще бъде да доставят храна и медикаменти, да карат пациенти за прегледи и да поддържат контакт със самоизолиралите се.

Румъния отчете 906 заразени и 17 починали от заразата, а румънският здравен министър Виктор Костаке съобщи, че скоро всички жители в Букурещ бъдат проверени за коронавирус. Той обясни, че властите искат да осъществят програма, подобна на проведената в Южна Корея, за да тестват столичаните за болестта с помощта на мобилни екипи. Костаке каза също, че не всички, които са под карантина, в момента се изследват.

На 16 март румънският президент Клаус Йоханис обяви извънредно положение в страната. Отменени са занятията в училищата и детските градини, не работят търговските центрове, въведен е и комендантски час.

Според Световната здравна организация (СЗО) пандемията на коронавирус се е разпространила в повече от 150 страни.

COMMENTS

WORDPRESS: 0