"Брикел" обгази Гълъбово, РИОСВ наложи глоба на ТЕЦ-а

"Брикел" обгази Гълъбово, РИОСВ наложи глоба на ТЕЦ-а

Снимки, показващи обгазеният от ТЕЦ Брикел град Гълъбово бяха публикувани във фейсбук групата The Sofia Times. От РИОСВ Стара Загора информират,

От РИОСВ Стара Загора информират, че са извършили незабавна проверка във връзка с публикуваните снимки в социалните мрежи и постъпили сигнали около 10 часа на днешния ден за запрашаване на въздуха в град Гълъбово снощи, 9 юли.

Ето какво още е констатирала проверката на РИОСВ: При извършената проверка на място на депо за неопасни производствени отпадъци на ТЕЦ „Брикел“ и на площадката на централата беше констатирано, че оросителната система на депото работи в нормален режим и няма запрашаване. Регистрираното във вчерашния ден запрашаване е в резултат на неорганизирани емисии от депото. Съгласно условията на комплексното разрешително операторът е задължен да уведомява компетентния орган при аварии или други замърсявания, както и да документира случаите на неорганизирани емисии и предприетите коригиращи мерки за ограничаване на образуването им. При проверката е установено, че не са изпълнени тези условия, за което ще бъде стартирана административно-наказателна процедура.

Предвид променливата метеорологична обстановка е издадено и предписание да се предприемат всички мерки за допълнително овлажняване на депото през следващите дни с цел недопускане на замърсяване на атмосферния въздух и ежедневно докладване за изпълнение на предписанието, пише още в констатациите на РИОСВ.

Снимки Фейсбук

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0