Бременните боледуват по-тежко от COVID-19

Бременните боледуват по-тежко от COVID-19

За новия живот и новата болест, за бебетата и COVID, и за родените в условия на пандемия говори в „Събуди се" доктор Радка Масларска, началник на отде

„Само при едно дете бяха открити антигени. Останалите деца бяга негативни и при двата теста – при раждането и на седмия ден. Световната практика също не е убедителна, има много малко проучвания“, обясни тя.

Проучвания са направени измежду над 260 жени в Италия и при около 400 жени във Великобритания. „Бременните жени боледуват по-тежко от заболяването през втория и третия триместър от бременността. В първия триместър като че ли ги пощадява.

Само при 4% във Великобритания и 5% в Италия е установено вертикално преминаване на заразата. При голяма част от децата заболяването преминава леко, но са добър гостоприемник на вируса и могат да го разпространяват“, обясни д-р Масларска.

Тя обясни, че е възможно вирусът да живее дълго в организма на бебетата. Благодарение на здравия си организъм те обаче преминават през заболяването много леко. Практиката показва, че новородените остават положителни 3-4 седмици.

Д-р Масларска сподели и за случай на родилка, която е била в много тежко състояние в първите седмици след раждането. Тогава се е наложило бебето й да бъде отделено от нея.

COMMENTS

WORDPRESS: 0