Борисов събира Силните на Европа на среща с Ердоган във Варна

Президентите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на европарламента Антонио Таяни и на Съвета на ЕС Доналд Туск да се срещнат, заедно с премиера Бо

Президентите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на европарламента Антонио Таяни и на Съвета на ЕС Доналд Туск да се срещнат, заедно с премиера Бойко Борисов, с турския им колега Реджеп Тайип Ердоган във Варна в рамките на българското европредседателство. Такова намерение заяви българският премиер по време на пресконференция в събота следобед заедно с германския канцлер Ангела Меркел в резиденция “Бояна”. Двамата се срещнаха на работен обяд в София, за да обсъдят прироритетите на българското европредседателство, включително интеграцията на Западните Балкани. Отношенията с Китай, българското присъединяване към еврозоната и Шенген бяха другите важни акценти след срещата.
“Поздравявам инициативата на премиера Борисов да говори открито с турския президент и подкрепям идеята за среща във Варна”, заяви германският канцлер. “Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед, за да решаваме проблемите”, добави тя. Борисов подчерта, че преди да се организира официален форум между ЕС и Турция, той ще покани тримата председатели на европейските институции и турския президент на буферна работна среща във Варна “някоя събота или неделя, когато са свободни колегите”. “Радвам се, че ЕС води мирна добросъседска политика с всичките си големи съседи”, заяви още Борисов.
“Очакваме много от българското европредседателство. Неговото мото – “Съединението прави силата” – отговаря много точно на това, от което се нуждае ЕС”, заяви изпълняващата длъжността канцлер на Германия. Тя избегна да отговори на въпросите, свързани с коалиционните преговори с германската социалдемократическа партия, а премиерът Борисов изрази надежда за скорошно разбирателство с лидера на SPD Мартин Шулц, посочва „Капитал“.
По отношение на българското членство в Шенгенското пространство, Меркел заяви, че Германия традиционно подкрепя България в опазването на външната граница на ЕС. Конкретна дата за влизането в Шенген обаче не може да бъде дадена, каза още канцлерът и добави, че процесът вероятно ще бъде поетапен и съвсем скоро по летищата и пристанищата ще се въведат шенгенските правила.
Борисов от своя страна заяви, че следващата стъпка в българското кандидатстване за Шенген ще бъде на 6 февруари, когато холаднският премиер Марк Рюте ще гостува в София. “Ще допуснем техните (холандските – бел. ред.) експерти където поискат, във всяко КПП, за да се уверят, че спазваме всички изисквания”, добави българският премиер.
Във връзка със Западните Балкани, двамата лидери заявиха общ приоритет да насърчават развитието на инфраструктурната свързаност помежду шестте страни от региона, както и между тях и страните от ЕС. “Ще поканим Великобритания в Берлинския процес и ще работим ръка за ръка”, заяви германският канцлер.
Запитан за това дали с Меркел е обсъждан въпросът с продължаването на европейската Кохезионна политика в новия бюджет на ЕС, който започна да се обсъжда наскоро, премиерът Борисов заяви, че е получил уверението на канцлера, че щом работи, политиката трябва да остане.
На въпрос какъв пример може да бъде страната ни в областта на съдебната система за Западните Балкани, Борисов отговори, че знае, че “не сме перфектни, но имаме воля да изкараме нещата до край”. Той добави, че ще покани представители на германската съдебна система в България “да се съветваме, да се наблюдаваме, да се подкрепяме, но в най-добронамерен вид, в прокуратурата, дознатели, съдии, без много шум, да дойдат колеги, да ни помогнат.”