Борисов: Светът има пари само за 3 месеца епидемия. Правим щаб от доброволци

"Светът се готви и реално има пари кризата с коронавируса да продължи три месеца", заяви премиерът Бойко Борисов на излъчван директно брифинг от М

„Светът се готви и реално има пари кризата с коронавируса да продължи три месеца“, заяви премиерът Бойко Борисов на излъчван директно брифинг от МС днес в часа, в който щабът трябваше да даде своята редовна следобедна пресконференция. От думите му стана ясно, че отсега нанатък брифингите на ген. Мутафчийски и Националния оперативен щаб ще се правят в сградата на Министерския съвет по решение на премиера, тъй като там журналистите били на по-голямо разстояние един от друг и минавали мерки за дезинфекция.

Според него в този момент парите трябва да се разходват внимателно – като приоритет е здравето, след това работниците и парите за пенсионерите.

Не искам някои да използват кризата да предлагат идеи, които струват по половин милиард, добави той.

У нас ще бъде създаден щаб от доброволци за борба с болестта, обяви още премиерът. Освен това отново напомни, че всички, които работят с болни, ще получат премии от 1000 лева.

„Възложил съм на всички, които са работили с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек, относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв., което трябва дасе изплати“, каза той.

Премиерът коментира, че заедно с представители на кабинета днес в 16.00 ч. е водил около един час разговор с шефа на Международния валутен фонд. „Исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света дали някъде са по-добри от нашите и да купим, ако има нещо в тази сфера. Към този момент България и вие сте го чули, се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки. Сега първият въпрос е колко време ще продължи кризата. Светът се готви и реално има пари за около три месеца. Ако стане 6 и ако стане 9, тогава нямаме отговор на въпроса. Именно за това търсим как да разположим парите във времето. Затова разговарях с ръководителите на двата синдиката, на „Подкрепа“ и КНСБ освен да защитим да има пари за хората на първата линия, да мобилизираме курсантите, които са на училище сега“, допълни Борисов. Те ще бъдат използвани за подпомагане на дейността на КПП-ата.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0