Борисов решава за оставка след заседанието на Европейския съвет! САЩ спират газовите проекти у нас

Борисов решава за оставка след заседанието на Европейския съвет! САЩ спират газовите проекти у нас

Премиерът Бойко Борисов даде знак, че въпросът за оставката му ще бъде решен след заседанието на Европейския съвет в края на тази седмица, пише опозиц

Премиерът Бойко Борисов даде знак, че въпросът за оставката му ще бъде решен след заседанието на Европейския съвет в края на тази седмица, пише опозиционният Mediapool.
„Да мине Европейския съвет и ще говорим пак“, каза Борисов по време на заседанието на Министерския съвет по повод протестите, които настояват за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.
„Това, което ме спира, е в събота и неделя – Европейският съвет, за да защитим парите за България. Има вот на недоверие (внесен от БСП), ще го гледаме“, обясни премиерът с уморен глас пред министрите си.
Той обясни, че ГЕРБ не е свиквал контрапротеста в края на миналата седмицата. Присъстващите, които бяха докарани организирано с автобуси от цялата страна, били хора, които се събрали, за да поздравят правителството за добре свършената работа покрай приемането на България в Банковия съюз и „чакалнята“ на еврозоната.
„Винаги съм бил на страната на протестиращите. Разделението на нацията е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци. Да мине Европейският съвет. Ако нямаме план за стабилност… включително с опозиционните партии трябва да се говори, познавам им ресурса. Знам какво могат Румен Петков и Мая Манолова, Може да са се променили, да са станали по-добри“, каза Борисов.
За провокациите от вторник вечерта той коментира: „Аз видя ли кръв на улицата и веднага тръгвам. Те знаят това и затова хвърлят тези пликчета с червена боя, за да създават впечатление за кръв“.
САЩ спират газовите проекти в България, гласи другата водеща новина.
Още тази нощ се планира САЩ да наложат санкции на абсолютно всички компании, които са свързани с изграждането на „Турски поток“ – газопроводът, свързващ Русия и Турция под Черно море, откъдето трябваше да се отклонява тръба за България и „Балкански поток“, пише свързаният с правителството „24 часа“.
България е настоявала тези санкции да не бъдат обявявани преди завършването на втората тръба, която ще захранва „Балкански поток“. Това е била и основната тема на разговора на премиера Бойко Борисов с американската посланичка Херо Мустафа във вторник, а не изявленията на американското посолство по повод протестите.
Ако не бъде изградена втората тръба на „Турски поток“ естествено няма да има продължение на трасето и през България. От спиране е заплашена и газовата връзка между България и Гърция, през която трябваше да се доставя американски втечнен газ. Мотивите на американците били, че не виждат възможност за осъществяване при политическата нестабилност в България, която ще последва от служебно правителство и насрочването на предсрочни избори.

COMMENTS

WORDPRESS: 0