Борисов предложи КПП-тата да пропускат в часови зони различни видове работници

Би могло мярката с КПП-тата на входовете и изходите на градовете да претърпи промени. Това значи от 5 до 6 ч. сутринта да минават един тип работни

Би могло мярката с КПП-тата на входовете и изходите на градовете да претърпи промени. Това значи от 5 до 6 ч. сутринта да минават един тип работници, от 6 до 7 ч. – други, от 7 до 8 ч. и т.н., заяви премиерът Бойко Борисов във Facebook видеоразговор с „Господари на ефира“.

Всяка мярка е с разбиране, че не трябва да има струпване и все пак предприятията, заводите трябва да продължат да работят, защото в противен случай колапсът ще е пълен. Голям проблем ще са автомобилните заводи. А те там са 250 000 души. По правилото 60/40 там ще отидат минимум милиард и половина – два, пресметна Борисов.

Той е категоричен, че в България строгите ограничителни мерки са въведени навреме и дават резултати.

Цигари и бира струват колкото една маска

Спряхме задължителния характер на заповедта за маските, но умоляваме да се носят. В най-лошия случай не е вредно, а полезно. Една маска може да ушие всеки, прави се трагедия от всяко нещо. Цигари и бира струват колкото една маска, отбеляза премиерът.

По думите му въпросът не е в това да има 5 000 лева глоба на хора без маска, а да се осъзнае важността да си отговорен и да не заразяваш останалите.

„Системите са пълни с пари“

Борисов е категоричен, че предложението за актуализация на бюджета има за цел да сме подготвени с финансови буфери:

„Не е казано, че ще изхарчим до 10 милиарда дълг. Колкото по-малко изхарчим, за да минем кризата, толкова по-добре. За да имаме след това – да вдигнем икономиката, растежa и конкурентоспособността“

Затова го правим – за да имаме актуализация до края на годината, за да не се налага непрекъснато да тичаме в парламента. Ами ако утре и в парламента има карантина? И те са хора, както и ние, както и щабът, както и всички останали. Просто искаме да се подготвим. Системите са пълни с пари. Иначе откъде даваме 50 милиона повече за пенсионерите за Великден, откъде правилото 60/40 въвеждаме? – попита премиерът.

„Омръзна ми през два метра да гледам Томислав, Мутафчиев, Горанов“

След кризата – дай, Боже, тя по-бързо да мине – представете си какво ще става в ресторанти, дискотеки, по хотели по морето. Каква радост ще бъде! Тогава те ще наваксат печалбите, прогнозира Бойко Борисов.

Мине ли – след три дни ще се забрави. Българите са такива. И аз включително. И като мине, искам един репортаж – да обиколим нощна София, Варна, Бургас. Но само да мине! – пожела си той.

Най-много ми липсва социалното общуване – да се събереш, да пориташ топка или да отидеш на театър, на кино. Мен ми омръзна през два метра да гледам Томислав, Мутафчиев, Горанов, призна премиерът.

Социалното общуване е най-ценното, което сме загубили към момента. Не парите, нищо останало. Сега е важното да избутаме тези един-два месеца. Кризата ще свърши, когато намерят лекарство за коронавирус. Ключовата дума е лекарство, категоричен е Борисов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0