Борисов по повод скандала в ВСС: Нямам нищо общо с кадровите промени под каквато и да е форма

Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого,

Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма. Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук, по повод разразилия се днес пореден скандал във Висшия съдебен съвет.

На днешното заседание на Висшия съдебен съвет се разрази истински скандал относно предложението на 12 членове Димитър Узунов да бъде избран за нов представляващ съвета. Към същия момент постът се заемаше от Соня Найденова. Светла Петкова обясни, че Узунов има огромен административен опит като ръководител и познава отлично работата на ВСС. Също така той е известен със своята диалогичност, акуратност и точност, допълни тя. Някои от членовете на ВСС не знаеха за това предложение и поискаха време, за да се запознаят с мотивите. Малко по-късно заседанието беше напуснато от шестима членове на съвета – Калин Калпакчиев, Магдалена Лазарова, Юлия Ковачева, Камен Иванов, Соня Найденова и Галина Карагьозова, която заяви, че името на Узунов не слиза от страниците на медиите. От залата излезе и самият Узунов. Калин Калпакчиев обяви, че във ВСС цари непонятна безпардонност, вее тоталитарен хлад, а чуждо мнение не се търпи. Припомняме, името на Димитър Узунов нашумя през последните дни във връзка с изпратения до премиера Бойко Борисов SMS. Появиха се редица информации и предположения, че именно Узунов е изпратил скандалното съобщение. 13 от членовете на ВСС гласуваха да прекратят мандата на Соня Найденова като представляващ Съвета и я замениха с Димитър Узунов. След като Соня Найденова напусна заседанието, то бе оглавено от колегата й Светла Петкова. Тя сметна, че е нарушение на трудовата дисциплина фактът, че шестима от съвета са напуснали залата и видя в Узунов човека, който ще доведе по-голяма дисциплина. По повод факта, че името на Димитър Узунов присъства в редица медийни публикации във връзка с последния SMS-скандал, друг член на ВСС Ясен Тодоров заяви, че това е проблем на медиите, които трябвало да пишат нещо. Друг член на съвета – Камен Иванов, смята, че случващото се е обидно, особено заради начина, по който е било направено предложението днес. Свалената от поста представляващ ВСС Соня Найденова допуска, че причина за това може да е SMS-скандалът отпреди дни в съвета. Това бе първият й коментар минути след като 13 от нейните колеги гласуваха смяната й с Димитър Узунов. За мен е важно да споделям това, което мисля, без да се притеснявам, коментира Соня Найденова. Тя допълни, че 10 от членовете на съвета са поискали да бъдат направени разпечатки на служебните им телефони за деня, в който премиерът получи смс, с който го информират за случващото се на заседанието на ВСС. Сред десетимата, които са съгласни да предоставят информация за телефоните си, не е Узунов. Освен това Соня Найденова допуска, че случилото се днес е вид наказателна акция. Новоизбраният представляващ съвета Димитър Узунов не коментира избора си пред медиите, а след като оглави заседанието на ВСС заяви само, че ще бъде конструктивен и експедитивен в работата си.
Борисов написа още: Нещо повече, считам, че последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите, като отново се намесва моето име. Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата. Нужни са действия и реформи, а не просто празни приказки и скандали, които допълнително изчерпват доверието в съдебната система. За промени в Конституцията никой не говореше през 2015 г., когато парламентът прие стратегията за съдебната реформа. Успяхме да постигнем много, но реформата не е завършена. Най-важното сега е да продължим. Аз ще предложа да се съгласим за конкретен времеви график за продължаване на реформата в съдебната власт. Това са решения, които са важни за всички, а техният минимум, както вече казах, включва:

– Изменение в Закона за съдебната власт, на основата на измененията в Конституцията. Те трябва да засилят до максимално възможния предел съдийското самоуправление, както и отчетността и децентрализацията в прокуратурата.

– Антикорупционният закон.

– Изменение в наказателно процесуалния кодекс: по-бърз процес, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за безкрайното връщане на делата за доразследване.

– Изменение в наказателния кодекс.

– Изработване на проект за Закон за мерките срещу тероризма. Надявам се, че в най-скоро време тези промени ще минат през Министерски съвет, а след това с конкретни срокове ще бъдат внесени и за разглеждането им в парламента, подкрепени от ПГ на ГЕРБ. Вярвам, че тези промени ще срещнат разбирането и на партньорите ни.

COMMENTS

WORDPRESS: 0