Борисов: По-добре лош мир, отколкото добра война, Черно море трябва да е демилитаризирана зона

„По-добре лош мир, отколкото добра война. Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона – без военни, без кораби, без подводници”. Това каза пре

„По-добре лош мир, отколкото добра война. Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона – без военни, без кораби, без подводници”. Това каза премиерът Бойко Борисов в Стара Загора. На срещата на НАТО във Варшава стана ясно, че планове за засилване на присъствието на алианса в Черноморския регион ще бъдат разработени до октомври. За флотилия обаче не се заговори. „Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма – винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове са казали, че добра война няма – по-добре лош мир”, допълни още премиерът. По думите му Черно море е зона, където се очаква да се добива газ и където всички държави имат туризъм. „Какво ще ни донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на народите ни?”, каза Борисов. За разговора си с турския си колега Йълдъръм Борисов коментира, че турският премиер следи новите жп отсечки до Свиленград и удобствата, които предлага АМ „Марица“ за пътуващите към Истанбул. „Нашият глас се чува в ЕС. Аз водя преговори с ЕС и нямаме почти никакъв миграционен натиск. В момента сме спокойни и се надявам, че споразумението ще влезе в сила, защото е очевидно, че то работи. Работата на българските служби се оценява високо. 400 каналджии и над 7000 трафиканти сме задържали за този период. На практика сме в Шенген. Всички са убедени, че българската е една от най-добрите граници“. „Аз много години съм сред хората и те ме питат кога ще бъдат направени пътища, пречиствателни станции, за пенсии и за заплати. Не са ме питали – кога ще купите изтребители и ракети. Надявам се, че с повече такт и разбиране, както си говорихме и с турския премиер, да търсим мостове за сближаване – това ще го усетят и хората. Другото е много страшно. Света е забравил какво е война. Видяхме колко хора загиват, изтъкна премиерът.
„Чистата околна среда е сред най-важните приоритети на правителството и се радвам, че успяхме да изградим и възстановим десетки пречиствателни станции като тези по Черноморието, депа за отпадъци като това в Добричка област край село Стожер и заводи като този в София“, заяви преди това Борисов. „Днес с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на Стара Загора Живко Тодоров откриваме регионалния център за управление на отпадъците – Стара Загора, където ще се приемат за третиране неопасни твърди битови отпадъци от всички общини в областта плюс община Твърдица, Сливенско. С този проект ще допринесем за намаляване на замърсяването и облагородяване на околната среда, в която живеят над 365 000 души. Обектът е разположен в землището на с. Ракитница, на площ от 325 декара, и включва клетка за депониране на неопасни отпадъци с обслужваща инфраструктура, общински център за рециклиране, инсталация за сепариране и закрито компостиране, система за улавяне на газовете“, подчерта той. Сегашното градско сметище на Стара Загора „Мандра баир“ както и още 9 общински сметища ще бъдат закрити и рекултивирани, а с въвеждането в експлоатация на този регионален център ще се постигне увеличаване на разделното събиране на битовите отпадъци и тяхното рециклиране. Средствата за осъществяването на този проект са осигурени чрез ОП „Околна среда 2007-2013“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0