Борисов: Подкрепихме предложението на БСП за 8 лева партийна субсидия, за да мине бюджетът

Възлагам на финансовия министър да ми направи анализ, защото сега ние на сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да ни се приеме бюджетът. От

Възлагам на финансовия министър да ми направи анализ, защото сега ние на сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да ни се приеме бюджетът. Откъде дойде тази цифра – партийната субсидия да бъде 8 лева? Може да са 5, 7, 30 лева. Откъде дойде тази цифра? На база на какъв анализ? – заяви премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно заседание на правителството.

Ние сме били против – след референдума да се увеличават партийните субсидии. Но, знаете, в парламента се предизвика криза. Беше прекъснато заседанието на парламента. Няколко пъти говорих с финансовия министър и с Валери Симеонов. Ние не можехме да направим кворум – да приемем бюджета. Категорично. Оказа се, че партийните субсидии могат да попречат да се приеме бюджетът. За мое най-голямо съжаление, в момента, в който гласувахме партийните субсидии, 30 точки ги минахме за половин час. Сиреч, оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват от тази точка само в бюджета, твърди Борисов.

Не съм говорил с Корнелия Нинова. Ако тя се е срещала с Валери Симеонов, те да си кажат. И Горанов стоеше на телефона на спийкър с Валери Симеонов. Или приемаме бюджета с направеното от БСП предложение, или „си търсете мнозинство“, разказа премиерът.

За мен бюджетът беше по-важен, защото става въпрос за цяла година какво ще работи държавата, и общините, и министерствата, и заетите в производството хора да бъдат спокойни. Но темата за партийните субсидии няма да я сваля от нашето внимание, коментира той.

Според него партийната дейност трябва да се регламентира и да е ясно за какво се харчи субсидията: да се знае – с тази партийна субсидия може ли да правиш телевизия?

Моето предложение ще бъде: БНТ и БНР, където държавата дава финансирането, да станат безплатни по време на избори за всички политически партии, каза Борисов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0